Thaçi besøkte Norge mens KFOR-soldater og serbiske demonstranter nok en gang støtte sammen. 25 soldater og rundt 100 serbiske demonstranter ble skadd i Kosovo mandag. Tirsdag sto serbere og KFOR-soldater igjen mot hverandre, bare skilt av piggtråd.

— Kosovos regjering er ikke i konflikt med serberne nord i Kosovo, sa Kosovos statsminister Hashim Thaçi på en pressekonferanse med utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) tirsdag.

— Vi forsøker å arbeide for et mer demokratisk og multietnisk Kosovo med gode forhold til alle naboland, Makedonia, Montenegro, Albania og Serbia, sa Thaci. Han understreket at Kosovos mål er å bli medlem av EU og NATO,

Han beklaget at KFOR-soldater er blitt såret, men sa at KFOR opptrer i samsvar med sitt mandat.

Svekket

Serbias president Boris Tadic sa tirsdag i Beograd at uroen svekker Serbias sjanser til å bli en snarlig EU-kandidat.

Tadic oppfordret serbere nord i Kosovo til å fjerne barrikadene de har opprettet og snarest gjenopprette normale forhold. Han ba også KFOR-soldater om ikke å bruke maktmidler.

Han sa samtidig at voldsbruken mandag har svekket Serbias anseelse i EU.

— Derfor er landet lenger borte fra et EU-kandidatur i dag enn det var i går, sa Tadic ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Men serbiske myndigheter står åpenbart ikke samlet.

— Jeg er skuffet over de tyske soldatenes opptreden. De hadde ingen grunn til å provosere fram sammenstøt, sa Oliver Ivanovic, serbisk minister for Kosovo, til en lokal TV-stasjon tirsdag ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA.

De tyske og østerrikske soldatene ble såret fordi serbere kastet molotovcocktails og brukte brannslukkingsapparater mot dem. Minst to tyske soldater ble truffet av skudd.

KFOR-ledelsen har invitert lokale serberledere i Kosovo til møte for å få bilagt de voldelige sammenstøtene.

I en pressemelding betegner KFOR samtidig demonstranter som kriminelle.

— Demonstrantene kan ikke i noe tilfelle lenger betegnes som fredelige, men bare som voldelige og kriminelle, heter det.

Samarbeidsavtale

Utenriksminister Jonas Gahr Støre kalte det to dager lange besøket til Kosovos statsminister Thaci for historisk.

— Det er første gang en statsminister fra Kosovo besøker Norge, sa utenriksminister Støre på pressekonferansen tirsdag.

Tirsdag formiddag møtte Thaci statsminister Jens Stoltenberg (Ap). De to undertegnet en samarbeidsavtale som viderefører arbeidet Norge driver i Kosovo.

Thaci har også møtt stortingspresident Dag Terje Andersen og kosovere i Norge.

Kosovo erklærte seg uavhengig av Serbia i februar 2008. Til nå har vel 80 stater anerkjent Kosovo som selvstendig stat. Serbia fortsetter arbeidet for å hindre internasjonal anerkjennelse av den tidligere serbiske provinsen.

Serberne i Kosovo motsetter seg at myndighetene i Kosovo styrer i området, og vil fortsette å tilhøre Serbia. De misliker at KFOR og Kosovo forsøker å kontrollere grensen. (©NTB)