KRISTIANSAND: Kristina Andersen (20) er en av landets mest populære bloggere og er ranket som nummer ti, blant topp 50, på blogglisten.no. Hun har mange bak seg. Det er registrert rundt 850.000 blogger i landet, utviklingen har vært eksplosiv de siste årene. Det er de såkalte «rosabloggene» som dominerer. Unge jenter elsker å lese stoff skrevet av andre unge jenter, om klær, sminke og kropp. Jo drøyere jentebloggerne tør å være, desto flere lesere får de. Men med flere lesere, kommer også hetsen. Kristina får daglig sjikanerende e-post fra lesere. Følgende melding tikket inn i forrige uke:

– «Kom deg en tur til Afrika, din bortskjemte hore!»

Kristina rister på hodet.

– Mange er nok misunnelige på det livet jeg lever. Jeg får sikkert 20 mail hver dag fra forskjellige leverandører som vil gi meg produkter. Jeg trenger knapt å handle egne klær lenger, og blir tilbudt opp mot 10.000 kroner for å reklamere for et produkt. Jeg tror mange mener jeg må tåle litt dritt når jeg får slike frynsegoder.

BLOGGRUTINER: Dagene starter alltid på samme måte for blogger, Kristina Andersen. Hun står opp, tar på sminke, knipser bilder og legger ut på bloggen sin. Deretter er det bare å vente på kommentaren fra leserne. Rundt 25.000 følger henne hver dag. FOTO: TORSTEIN ØEN

Debatten om nettmobbing skjøt for alvor fart da landets mest populære blogger, Emilie «Voe» Nereng (15), nylig annonserte at hun gir seg med bloggen. Hetsen fra leserne ble for mye, og Nereng mistet til slutt oversikten over alle drapstruslene hun fikk. Kristina har også vurdert å gi seg. Opptil flere ganger.

– Men det hjelper å ta pauser i innimellom. I tillegg sier jeg tydelig i fra på bloggen når jeg mener mobbingen går for langt.

I over tre år har 20-åringen fra Vennesla fortalt en stadig økende leserskare om hverdagen sin på bloggen. Den fungerer som en slags nettdagbok, og følges av rundt 25.000 lesere. Hver dag. Hun er en av få som livnærer seg av blogging, og samarbeider med blant annet Nettavisen og blivakker.no. Annonsører har nemlig for alvor fått opp øynene for potensialet i bloggmarkedet, hvor hovedkonsumentene er jenter mellom 13 og 20 år, og bloggerne takker sjelden nei når tilbudene strømmer inn.

– I desember tjente jeg 55.000 kroner. Men det var en veldig spesiell måned, da hadde jeg julekalender hvor leserne kunne vinne produkter. Men jeg er privilegert som tjener penger på dette. Det er vel derfor jeg får de kjipe kommentarene, sier Kristina.

Da TNS Gallup gjorde en undersøkelse i fjor, viste den at en av fem jenter har blitt mobbet på internett. Det ser likevel ikke ut til å skremme vekk de unge fra å blogge. Ifølge Thomas Moen , kommunikasjonsrådgiver og bloggründer fra Kristiansand, har blogging tatt helt av de siste årene.

– Det får mer oppmerksomhet, og blir stadig mer populært. Mange unge ser blogging som en vei til berømmelse, påpeker Moen.

Men det å være toppblogger har sin pris. Kristina, som har livnært seg av blogging siden hun sluttet som butikkmedarbeider i fjor sommer, får ofte sjikanerende mail.

– Jeg har anmeldt en del til politiet, men det er så mye. Dessuten fører det ikke til noe. Jeg tror ikke politiet vet hvordan de skal håndtere det. Som blogger må du rett og slett være hardhudet.

Men det hender hun får nok. Like før nyttårsaften kom Kristina med følgende beskjed på bloggen sin:

– «Nå er jeg så jævli lei av drittslenging fra noen av dere at jeg tar meg en pause fra bloggen på ubestemt tid. Så snakkes vi den dagen dere klarer å oppføre dere som normale mennesker».

Pausen ble imidlertid kortvarig. Etter fire dager, som er en liten evighet i bloggmålestokk, var Kristina tilbake med denne meldingen:

– «Det er 18 måneder siden sist jeg har hatt følelsen av å bare være Kristina, ei vanlig jente uten blogg og speilreflekskamera. Disse dagene trengtes virkelig. Når de styggeste ord som finnes blir hamret inn i både kommentarfelt og på mail, kjente jeg tårene begynte å trille. Og ja, da har ting virkelig gått for langt».

– Ikke så lett å være hardhudet hele tiden, Kristina?

– Jeg kom til et punkt hvor jeg fikk nok. Men du får meg ikke til å innrømme at det går inn på meg. Som blogger kan man ikke fremstå som svak, da får man enda mer dritt. Men det er klart det blir mye til tider. Det er heller ikke særlig kult å vite at bilder av meg har havnet på pornonettsider, og at falske Facebook-profiler har blitt opprettet i mitt navn. Men det stopper meg ikke fra å blogge, sier hun.

Noen bukker likevel under for presset. Selv om rundt 80.000 lesere fulgte kjendisbloggeren «Voe» hver dag, fikk hun til slutt nok. Kristina vet hvordan det er.

– Vi har på mange måter drømmejobben, vi får masse gratisting og blir invitert på kule premiérefester, og det provoserer nok mange. Hvorfor er mitt liv så spesielt, liksom? Men jeg tvinger ingen til å følge bloggen min.

– Hvorfor tror du så mange følger deg?

– Det har nok mye med nysgjerrighet å gjøre. Jeg er jo som alle andre jenter, men vi bloggere har et triks. Vi får hverdagen vår til å virke mer eksklusiv. Mange tror nok livene våre er veldig glamorøse, men det jeg skriver på bloggen er jo bare en liten bit av livet mitt.

Kristina smiler og tvinner det nyfargede håret sitt mellom fingrene. Både laptopen og mobilen på bordet er sponset. Hårfrisyren likeså. Hun planlegger å lansere egen kleskolleksjon i løpet av året, i tillegg er det snakk om egen parfyme. Livet som toppblogger er rimelig bedagelig. Dagene styrer man selv, de består ofte i shopping, trening og besøk av venninner.

– Folk som ikke kjenner meg, tror sikkert jeg er veldig overfladisk og innbilsk. Men det hender jeg blir lei av å skrive om meg selv. Det er ikke alltid jeg føler for å stå opp, ta på sminke, knipse bilder av meg selv, for så å legge ut på bloggen. Jeg blir trøtt av å dolle meg opp hele tiden.

Kristina tar en kort pause og leser noen av de siste innleggene på bloggen. De fleste leserne skryter av hvor pen og fin hun er. Hun smiler.

– Samtidig er jeg er jo himla glad for denne jobben. Jeg står opp når jeg vil, skriver om det jeg vil og får betalt for det. Men hallo, jeg har ikke tenkt å sitte i en rosa boble resten av livet. Jeg vil jo egentlig begynne å studere. Det er bare litt vanskelig når en har vendt seg til dette livet, sier Kristina Andersen.