Det opplyser direktør i Helsedirektoratet Bjørn-Inge Larsen etter informasjon fra Helse Sør-Øst. Det er første gang myndighetene går ut med denne informasjonen, skriver Aftenposten.

Alle de andre som svømte i land på Utøya camping, eller som ble fraktet dit i båter, har overlevd massakren.

Helsedirektoratet er nå i ferd med å starte evalueringsarbeidet. Loggene fra alle aktører vil bli sammenstilt.

– De har noe ulikt tidspunkt på de samme episodene, sier Larsen.

  • Ifølge loggen til Vestre Viken fikk AMK-sentralen den første meldingen om skuddene på Utøya klokken 17.24. * Kl. 17.33 var første ambulanse på plass.

  • Kl. 17.55 ble kaia klarert av politiet, og tre ambulanser dro til kaiområdet.

  • Kl. 18.05 ble de tre ambulansene trukket tilbake, fordi man oppfattet at det ble løsnet skudd mot fergeleiet.

  • Kl. 18.27 ble gjerningsmannen arrestert.

  • Kl. 18.50 ble kaia klarert igjen.

Lang tid

Flere av campingturistene og de fastboende som bidro med hjelpearbeidet, har vært forundret over at det tok lang tid før helsepersonell kom til, og de opplevde at de måtte arbeide alene med ofrene.

Helsedirektøren vil ikke kritisere helsepersonellet for å ha fulgt politiets instrukser og helsetjenestens egne prosedyrer.

– Det er de politifaglige vurderingene som bestemmer om et sted er sikkert for helsetjenesten slik at ambulansepersonell og andre kan gjøre jobben sin, sier Larsen.

Dro til Utøya

På et tidspunkt aksjonerte helsepersonell uten at Utøya var fullstendig sikret. Da var beredskapstroppen på øya, og gjerningsmannen var pågrepet. En stund etter ble øya klarert for helsepersonell.

– I samarbeid med politiet på stedet ble det klokken 19.35 bestemt at en gruppe på ni leger og annet helsepersonell fra Vestre Viken, Oslo universitetssykehus og luftambulansen skulle gå i land på øya og behandle de alvorlig sårede som beredskapstroppen hadde fraktet til bryggen på Utøya, sier Larsen til Aftenposten.

Fortsatt på sykehus

Ved Oslo universitetssykehus er det nå seks pasienter etter terrorangrepene. To av dem ble skutt på Utøya, mens fire ble rammet av bomben i Regjeringsbygget. Disse er alvorlig skadet.

Flere pasienter er de siste ukene sendt til lokalsykehus og til rehabilitering.