Den danske Sundhetsstyrelsen gjennomførte i 2006 en «Kartlegging og sunnhetsmessig vurdering av kjemiske stoffer i sexleketøy».Konklusjonen var at det i enkelte sexleketøy var høye konsentrasjoner av ftalater, et hormonforstyrrende stoff som i hovedsak benyttes for å mykgjøre plast.

Ftalater antas å påvirke menns sædkvalitet, gi guttebarn misdannede kjønnsorganer og framskynde puberteten hos jenter slik at de utvikler bryster i åtteårsalderen.

Sunnhetsstyrelsen konkluderte med at helserisikoen var liten ved «normal bruk» av sexleketøy, men miljøminister Karen Ellemann viser til ny forskning som fokuserer på den såkalte cocktaileffekten av slike stoffer.

– Derfor vil Miljøstyrelsen også trekke inn ftalater i sexleketøy i den dokumentasjonen som skal danne bakgrunn for et dansk forslag til nye EU-regler om ftalater i en rekke produker, slår Ellemann fast.

Den danske Miljøstyrelsen har for sikkerhets skyld lagt ut «tips» på sin hjemmeside, der de blant annet fraråder gravide og ammende kvinner å bruke sexleketøy og anbefaler bruk av kondom over dildoen. (©NTB)