KRISTIANSAND: – Hvis jenter får valget mellom å bli seksuelt trakassert eller ikke få seksuell oppmerksomhet i det hele tatt, velger noen jenter seksuell trakassering. Det har jeg erfart i samtaler med unge jenter. Seksuell oppmerksomhet gjør at man blir populær i gjengen, og det oppleves smigrende, sier Hannah Helseth, sosiolog og skribent.

Hun holdt foredrag på et seminar om vold og seksuell trakassering mot ungdom på Universitetet i Agder torsdag. Helseth mener at jenter ikke er flinke nok til å sette klare grenser, nettopp fordi man søker den seksuelle oppmerksomheten.

– 15 år gamle gutter blir frustrerte når jenta blir med hjem og kliner, når hun egentlig mener nei. Jeg skulle ønske at alle jenter, inkludert meg selv, var flinkere til å si nei. Gutter synes det er vanskelig å tolke ei jente som ler mens hun sier "slutt...", sier Helseth.

Ifølge Helseth opplever flere jenter at det er svært sårt å ikke få seksuell oppmerksomhet, og at jenter dermed plasserer seg selv i gråsonen mellom oppmerksomhet og overgrep. Helseth har lang erfaring fra arbeid med likestilling, ungdom og kjønnsbasert trakassering.

– Overgrep skjer overalt

Lene Mordal, prosjektleder for den ideelle organisasjonen Sisters jentegrupper, kom med en innvending om at voldtekter ikke trenger å ha noe med alkoholbruk og korte skjørt å gjøre.

– Vi kjenner jenter som ikke byr på seg selv seksuelt i det hele tatt. Dette er jenter som oppfører seg svært ordentlig og ikke kler seg utfordrende. Seksuelle overgrep skjer på legekontorer og i kontakt med religiøse ledere. De skjer hvor som helst, ikke bare på fester hvor man drikker seg fulle, sier Mordal.

Hun understreker at når kvinner utsettes for en overfallvoldtekt, får det bred presseomtale etterfulgt av en debatt om hvordan man kan stoppe overfallene.

– Men de fleste voldtektene skjer ikke på gata. Svært mange voldtekter skjer i en kjellerstue eller på et soverom, i et hus til noen vi kjenner, eller i et skogholt ved festen man er på, sier Mordal.

Halvparten gir kvinnen ansvar

Utgangspunktet for seminaret er at vi bor i Norges minst likestilte landsdel. Ikke bare når det gjelder yrkesvalg, kjønnsroller i hjemmet, ufrivillig deltid og foreldrepermisjonsfordeling.

– I tillegg mangler vi et fullverdig voldtektsmottak, og jenter forteller at de stadig utsettes for uakseptable tilnærmelser uten at voksne griper inn, sier Mordal.

Flere undersøkelser, blant annet fra NIBR, viser at hver tiende kvinne utsettes for voldtekt. Ungdommer er mest utsatt, og de fleste voldtekter av unge kvinner utføres av en ung mann som offeret kjenner.

En fersk rapport fra Reform, ressurssenter for menn, viser at 17 prosent av unge, norske menn ikke mener det er en seksuell krenkelse å presse en partner til sex selv om hun ikke har lyst. Videre mener 13 prosent at det ikke er krenkende å forsøke å ha sex med noen som sover. 50 prosent mener at kvinner er helt eller delvis ansvarlig for å ha blitt voldtatt dersom de kler seg utfordrende, er beruset eller er kjent for å ha hatt flere seksualpartnere.

– Holdningsarbeid mot seksuelle overgrep må gjøres kontinuerlig, særlig når vi vet at seksuelle overgrep kan føre til uønskede svangerskap, forstyrret seksualisert atferd, skyld og skamfølelse, og aller mest vanlig er depresjoner. Dette kan igjen føre til dårlig selvbilde, problemer med sosial atferd, dårlige skoleprestasjoner og i verste fall selvskading og selvmordstanker, sier Mordal.

– Hvor er gutta?

Sosionomstudentene er overrasket over at få gutter deltok på seminaret om seksuell vold og trakassering.

– Jeg tenkte med en gang at det er rart at det ikke er flere gutter her. Det er dumt, for temaet angår dem i høyeste grad. Her får vi nyttig informasjon og mye å reflektere over når det gjelder fakta og holdninger, sier Ida Aulin (20).

Over 90 deltakere var påmeldt til seminaret – en stor overvekt blant deltakerne var kvinner. Sosionomstudentene på Universitetet i Agder synes mye av informasjonen er overraskende.

– Det er skremmende at hver tiende kvinne utsettes for voldtekt. Tallene viser at dette er et tema som det ikke snakkes så mye om. Ifølge statistikken skal mange av dem sitte i dette rommet akkurat nå. Det er veldig flott at vi får anledning til å diskutere et vanskelig tema, sier Ingunn Garthus (20).

Noe av det som festet seg hos jentene under seminaret, er at seksuelle overgrep er såpass utbredt og skjer overalt.

– Jeg føler meg stort sett trygg. Jenter kan ta sine forholdsregler som å ikke gå alene på kvelden eller kjøre pirattaxi, men et overgrep er overgriperens ansvar. Jeg opplever at jenter er tydelige når grensene overskrides, sier Stine Helene Sørvåg (20).