GARDERMOEN: Det tre dager lange landsmøtet sluttet som det begynte, med en intens oppmerksomhet om partiets håndtering av bompengeproblematikken, anskueliggjort for all verden gjennom å stanse ambisjonene til bompengesynder og Os-ordfører Terje Søviknes om å bli medlem av sentralstyret.

– Vi har tydeliggjort vår politikk. Den bygger på en prinsipiell motstand, men åpner på visse betingelser for lokale bompengeprosjekter. Resolusjonen fra landsmøtet er et veldig godt redskap og et kraftfullt signal til partiets organer om å ivareta Frps politikk. Den viser også andre partier at bompengesaken er svært viktig for oss, sier Jensen.

Eksklusjoner Hun la til at Frp ikke vil tilbake til tiden med eksklusjoner, selv om landsmøtet uttrykkelig sier at det skal få konsekvenser å gjøre alvorlige brudd på partiprogrammet.

Partilederen ville ikke gjøre bompenger til noen vetosak i eventuelle forhandlinger om regjeringssamarbeid med Høyre og andre partier, men advarte mot å tro at Frp noen gang vil forhandle bort sentrale deler av partiprogrammet, verken i kommunepolitikken eller rikspolitikken på Stortinget.

– Vi setter ikke fram absolutte krav, selv om jeg registrerer at andre partier har lagt ned et betydelig antall veto mot oss. Uansett tror jeg at vi alltid får et bedre resultat ved å forhandle i lukkede rom. Når det er sagt, må vi ha gjennomslag for mange og viktige deler av vårt program, sa Jensen.

Hilsen til Erna Hun håpet at også Høyre vil bruke tid på forutsetningene for samarbeid når de holder landsmøte om to uker.

– Men jeg ser at datalagringsdirektivet blir en stor sak hos dem, akkurat som bompenger var det hos oss. Ethvert parti har sine spesielle saker, sier partilederen.

Jensen gjentok, nok en gang, at invitasjonen til samarbeid med de tre andre på ikke-sosialistisk side står ved lag, og den går ikke ut på dato.

– Men det er ingen bråhast. Vi får håpe på en avklaring etter hvert, og i mellomtiden skal vi bruke kreftene på å utfordre makten. Det er nok å ta fatt i, sa hun.

Lufte ut Under avslutningen inne i salen minnet partilederen om at det er 1.232 dager igjen til stortingsvalget i 2013, da Frp skal «lufte ut i regjeringskontorene».

– Vi går fra hverandre fulle av selvtillit, glød og entusiasme. Vi er en folkebevegelse for fornyelse. Veien til stortingsvalget i 2013 går via kommunevalget neste år. Da skal vi feie inn i enda flere kommuner og gjøre slutt på det demokratiske underskuddet som oppstår når de andre rotter seg sammen bare for å holde oss utenfor, lød partilederens hilsen på veien for landsmøtedelegatene.