I løpet av dagen i dag vil det bli rapportert inn 114 prosent flere reiseskader enn en gjennomsnittlig dag i år. Det viser en gjennomgang TrygVesta har gjort.

– Ulykkesskader, reisesykeskader og skader som gjelder reisegods er overrepresentert om sommeren. Hver tredje reiseskade skjer i sommermånedene. Dette henger naturligvis sammen med at det er da folk reiser mest. Hvorfor akkurat 15. juli er den mest skadeutsatte dagen, vet vi derimot lite om, sier Roy Vetaas, reiseskadetalsmann i TrygVesta.

Norge på ulykkestoppen

58 prosent av reiseskadene som rapporteres inn hvert år finner sted innenfor landets egne grenser.

— Det viser at nordmenn reiser mye innenlands. Reiseforsikringen krever ikke at man reiser langt utover landegrensene. Er man på festival gjelder forsikringen like mye som i Syden, sier Vetaas.

Det er særlig de mindre alvorlige hendelsene, som tyveri av verdigjenstander, som finner sted i Norge.

— Konserter og festivaler, ja generelt steder hvor mange mennesker er samlet på små områder, har hyppige forekomster av tyverier. Det gjelder å passe på verdisakene sine, sier Vetaas.

Juli mest skadeutsatt

Ni av de ti mest skadeutsatte dagene i året er i juli. Det er særlig første halvdel av juli måned som er mest skadeutsatt. Både 1., 2., 3., 4., 5., 7. og 10. juli er på listen over de ti mest skadeutsatte dagene i året, viser tallene fra TrygVesta. Her er listen over de ti mest skadeutsatte dagene:

  • 15. juli

  • 10. juli

  • 20. juli

  • 1. august

  • 1. juli

  • 7. juli

  • 5. juli

  • 2. juli

  • 4. juli

  • 3. juli

  • 25. desember er dagen i året da det skjer færrest ulykker. Januar er den minst skadeutsatte måneden i året.

Dobling i utbetaling

Antallet reiseskader har økt i perioden fra 2000 til 2009. Siden 2000 har forsikringsutbetalingene på reisegodsskader økt sterkt, sier Vetaas.

– En viktig årsak til veksten i forsikringsutbetalingene er at vi reiser mer og at flere har reiseforsikring som dekker mer enn akkurat feriereisen. Tyveri og ran er definitivt en årsak til denne økningen, sier han.

Reisende under 30 år har åtte ganger så høy skadefrekvens på reisegods som de over 75 år. Samtidig er eldre overrepresentert på avbestilling og reisesyke.

Råd for å unngå reiseskader

Bruk sunt folkevett, er oppfordringen fra forsikringsselskapene:

— Pass på glasset ditt, og ikke ta i mot drinker fra fremmede.

— Pass godt på verdigjenstander, særlig der mange mennesker er samlet. La for eksempel ikke lommebok ligge i baklommen.

— IPod og iPhone er lett omsettelige varer på det illegale markedet. Pass godt på gjenstandene, og legg dem gjerne igjen hjemme om mulig.

— Forsikringen erstatter mobiltelefoner og kameraer som blir stjålet, men ikke bildene på minnekortet. Ta alltid kopi av bilder du ikke har råd til å miste før du drar på ferie.

— Pass på hverandre! Er man på byen med venner så hjelp hverandre med å passe på verdigjenstander, og hverandre.