WELLINGTON/OSLO: Ifølge den newzealandske redningstjenesten skulle Sea Shepherds fartøy Steve Irwin fortsette å lete etter båten så snart det lysnet lørdag morgen lokal tid.

– Helikopteret lettet fra dekk og styrte mot Franklin Island klokka 21.15 norsk tid. Der vil vi gjøre et nytt søk etter seilbåten, sier styrmann Malcolm Holland til VG Nett .

Hvalfangstaktivistene fra Sea Shepherd, med kaptein Paul Watson ved roret, har søkt etter seilbåten Berserk så å si kontinuerlig siden onsdag kveld.

– Det er dårligere værforhold i dag enn i går og vanskeligere å se små gjenstander i vannet. Men vi skal gjøre så godt vi kan, sier Holland.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Her er redningsmannskaper i ferd med å hente flåten som ble funnet torsdag. (Foto: Scanpix) Foto: Scanpix

Ikke manuelt

Redningsflåten som er funnet, ser ut til å ha blitt slitt løs fra seilbåten uten å ha blitt løsnet manuelt. Taket er revet i stykker, og det mangler både førstehjelpsskrin og en kniv. Ingenting tyder på at noen har vært om bord i den.

Letingen fortsatte til mørkets frembrudd fredag kveld lokal tid, takket være helikopterdrivstoff fra McMurdo-basen. Besetningen om bord på Sea Shepherd mener de har fått for lite hjelp i letearbeidet.

– Vi er alene i området og har ikke fått noe hjelp i det hele tatt, verken fra kystvakten på New Zealand eller fra andre. Det er beklagelig, sier Luz Rivas, som er kvartermester på fartøyet.

Hun mener det russiske forskningsfartøyet Professor Kromov bare hjalp til et par timer, før det dro videre. Nå må også Sea Shepherd videre.

– Vinteren i Rosshavet setter inn i mars, og da kan det bli nådeløse forhold her, sier hun til NRK.

Fire mulige møtepunkter

Lørdagens søk skal foregå rundt Franklin-øya, som skal ha vært ett av fire avtalte møtepunkter for de to av besetningen som gikk i land, og de tre som ble igjen i Berserk.

Ekspedisjonsleder Jarle Andhøy (36) og Samuel Massie (18) befinner seg på land etter å ha vært på polpunktet. De tre som er savnet, er Robert Skaanes (34) fra Trondheim og Tom Gisle Bellika (36) fra Oslo, samt sørafrikaneren Leonard J. Banks (32).

Sea Shepherd-leder Paul Watson sier han har mistet håpet om å finne dem i live. I sin blogg skriver han:

– Alle om bord på Steve Irwin, frivillige fra nasjoner over hele verden, føler med familie og venner som har mistet sine kjære. Til familiene kan vi bare si: Vi forsøkte. Vi har lett gjennom området tre ganger, både fra lufta og sjøen, som om de var våre egne brødre.

Dette er den savnede skuta. (Foto: Scanpix) Foto: Scanpix