NATOs utenriksministre møtes torsdag i Berlin til et to dager langt møte, der Libya-aksjonen står høyt på agendaen. Frankrike og Storbritannia har foran møtet uttrykt frustrasjon over at NATOs nåværende rolle i Libya ikke er tilstrekkelig. Den franske regjeringen mener NATO også må ødelegge tunge våpen som Libyas leder Muammar Gaddafi bruker til å angripe sivilbefolkningen i blant annet byen Misrata.

Øker ikke bidragetUtenriksminister Jonas Gahr Støre avviser overfor NTB at det er aktuelt for Norge å sende flere fly til Libya-aksjonen, selv om det skulle komme en forespørsel under Berlin-møtet.

På spørsmål om han er enig i at NATO ikke gjør nok i Libya, svarer Støre:

– Det vi ser nå, er hvor komplisert denne operasjonen er. Å bruke militærmakt for å beskytte sivile er vanskelig, og situasjonen på bakken når dette regimet ikke ser ut til å falle blir veldig, veldig, veldig vanskelig.

– NATO har kommandoen for luftoperasjonene. Jeg vil være motstander av at vi skal utvide dette mandatet til bakkestyrker eller den type operasjoner, sier Støre, som medgir at det kan bli økt frustrasjon i alliansen over at Muammar Gaddafi ikke viser noen tegn til å ville gå av.

Ingen anerkjennelseDen norske regjeringen er mer opptatt av å få i gang det politiske sporet.

– Det er kun ved å få i gang forhandlinger mellom libyere dette kan løses, sier utenriksminister Støre til NTB.

Han er også fortsatt motstander av en formell anerkjennelse av de libyske opprørerne:

– Vi kan ha kontakt med gruppen, men det å anerkjenne en slik gruppe som noe annet enn den er, ligger det ikke an til at Norge gjør. Norge anerkjenner normalt stater, avslutter han (©NTB)