SØRLANDSK: Agnes Kittelsen gleder seg til å spille rollen på sørlandsdialekt. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

OSLO: — Alle skuespilleres drøm, sier Kittelsen til Fædrelandsvennen, og sikter til nobelprisvinner Harold Pinters kammerspill som Riksteatret nå skal sette opp. Samtidig får scenekunstneren fra Kristiansand oppfylt en annen drøm, nemlig å spille i Kilden.

— Det har jeg drømt om helt siden jeg hørte om bygget, sier hun. Stykket spilles i Kristiansand 22. februar, men har turnépremiere i Buen i Mandal den 21. Så går turen videre til Grimstad, før de reiser land og strand rundt, og ender opp i Hammerfest i slutten av april.

Med seg på laget får Kittelsen selveste "skjærgårdsdoktoren", svenske Samuel Fröler, som spiller hennes mann, og Nicolai Cleve Broch, som spiller elskeren. Regien er ved Per-Olav Sørensen, samme mann som har regissert NRKs storsatsing "Halvbroren" der alle de tre skuespillerne også medvirker.

Utfordrende og sexy

— Det er et stort pluss for oss at vi kjenner hverandre fra før. Dermed slipper vi de innledende rundene, og kan begynne å jobbe fra dag én, sier Agnes Kittelsen, og er full av lovord om sine kolleger. Dag én er nærmere bestemt 10. desember, for da begynner prøvene på stykket som Riksteatret omtaler som "underholdende, utfordrende og sexy".

Og Kittelsen gleder seg:

— "Bedrag" er uhyre godt skrevet. Samtidig inneholder det så mye som ikke står skrevet, og det er et kammerspill der alle de tre karakterene får mye rom. Stykket tar opp noen store dilemmaer i livet, samtidig som det er hverdagslig og gjenkjennelig. Det behandler temaer som angår de fleste voksne mennesker, vil jeg tro, sier hun.

32-åringen er nå en av Norges mest ettertraktede skuespillere, og i tillegg til rollen i "Halvbroren" som får NRK-premiere på nyåret, spiller hun i tv-serien "Dag" som får sesongpremiere på TV 2 i mars. På kino hun er aktuell i filmene "Reisen til julestjernen" og "Kon-Tiki", og mange har fortsatt "Max Manus" og "Sykt lykkelig" friskt i erindring.

Brikkene på plass

På Riksteatret er hun imidlertid debutant:

— Der har jeg aldri spilt før, men har hatt lyst veldig lenge. Nå klaffet det både med hensyn til tid, regi og medskuespillere. Alle brikkene falt på plass, sier Kittelsen.

— Riksteatret gjør en utrolig viktig jobb med å ta teateret ut til distriktene, fortsetter hun, og forteller at hun denne gang skal spille rollen på dialekt, noe hun er hun veldig glad for. Samtidig er det klart at Samuel Fröler skal snakke svensk, og Cleve Broch østlandsk.

— Sånn er jo moderne familier, påpeker Agnes Kittelsen.

Når det gjelder tempo og produksjonstakt, kan det virke som om skuespilleren nå ligger på et nivå som er skyhøyt over selv den travleste familie. Men det avkrefter hun:

— Innspilling av en film skjer stort sett i løpet av to måneder, så folk tror kanskje jeg jobber mer enn jeg faktisk gjør.

TREKANT: Publikum serveres utroskapsdramatikk når Samuel Fröler (til v.), Nicolai Cleve Broch og Agnes Kittelsen reiser ut på turné med kammerspillet "Bedrag" av den britiske nobelprisvinneren Harold Pinter. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Jul på SørlandetOg når Agnes Kittelsen til vinteren legger ut på turné, er hun glad for ikke å være borte mer enn to uker av gangen, slik at hun også får tid sammen med sønnen Vetle (6) som hun deler livet med i Oslo.

Hvilke oppgaver som venter den ettertraktede skuespilleren når hun er ferdig med turneen i slutten av april, vil hun ikke ut med foreløpig:

— Nå er våren full, så får vi se hva som skjer til sommeren, sier hun.

Men lenge før den tid er det jul, og den skal tilbringes i Kristiansand.

— Ja, jeg må jo hjem til mamma, ler Agnes Kittelsen.