— Jeg ble redd med en gang jeg så sjåføren. Han snøvlet og snakket ikke skikkelig, sier Karin Lunde (53) til Fædrelandsvennen.

LES OGSÅ:

Hun satte på Lavprisekspressens buss fra Kristiansand til Oslo sammen med sin 16 år gamle sønn og cirka 25 andre passasjerer. Allerede da hun gikk om bord i bussen ble hun bekymret.

Karin Lunde (53) ble redd med en gang hun så den berusede bussjåføren. Foto: Privat

— Vi satte oss i andre etasje. Jeg ringte samboeren min og sa jeg var bekymret for at bussjåføren vår var beruset. Men jeg var også bekymret for å gjøre noe galt, så jeg gjorde ikke noe mer med det, forteller hun.Bussen skal ha kommet helt fra Stavanger før den etter en halvtimes pause i Kristiansand kjørte videre østover.

Krasjet i tunnelvegg

Bussen kjørte fra rutebilstasjonen i Kristiansand klokken 16.40. Da hadde allerede en passasjerer spurt sjåføren om han hadde drukket. Det avviste han, ifølge Lunde.

— Med en gang merket vi at sjåføren kjørte vinglete. En av mennene som satt ved siden av meg gikk ned og spurte sjåføren om han var full. Da svarte han nei, og at asfalten gjorde at bussen vinglet litt, forteller hun.

Allerede i Baneheitunnelen skal bussen ha krasjet borti tunnelveggen.

— Det holdt på å skje flere ganger. Da vi kom til Sørlandsparken turte jeg ikke mer. Jeg ringte politiet klokken 16.47. Da ble jeg satt over til utrykningspolitiet og forklarte dem hvor vi var, sier 53-åringen.

Hun var den første som varslet politiet. I minuttene fra hun ringte nødnummeret til bussen ble stoppet gjorde flere av de andre busspassasjerene det samme.

Stoppet av politiet

Politiet kom raskt til og lå bak bussen med blålys. Men sjåføren fortsatte å kjøre østover på E 18. — En passasjer gikk ned og sa til sjåføren at politiet var etter han og at han måtte stoppe. Da svingte han inn på ei lomme like før Løeheitunnelen. Jeg ble enormt lettet. Det er ikke sikkert vi hadde kommet ut igjen av den tunnelen hvis ikke, forteller Lunde.

Høy promille

Poltiet kom inn i bussen og hentet ut sjåføren. Ifølge operasjonsleder Ole Bjørn Kleivane fremstod han beruset, og blåste også rødt på alkometeret. Han ble tatt med til legevakt for blodprøvetaking.

Lars Schaathun (22) synes det var ubehagelig å sitte på bussen. Han er glad medpassasjerene kontaktet politiet. Foto: Privat

— Politimannen kom inn i bussen og fortalte hva som hadde skjedd. Han sa at med den promillen som alkometeret gav utslag for skal man snaut kunne stå på beina, sier hun.Passasjerene ble ganske raskt sendt videre med busselskapet Konkurrenten. Ved 20-tiden kom Lunde og sønnen hjem til Porsgrunn.

- Jeg skjelver ennå. Men jeg er veldig, veldig glad jeg ringte politiet, sier hun.

- Ubehagelig

En annen som satt på bussen var Lars Schaathun (22). Han studerer pedagogikk i Kristiansand, men skulle hjem til Porsgrunn ei langhelg.

— Jeg merket at bussen vinglet mer enn den pleier. Det føltes ubehagelig, sier han.

Schaathun hørte at flere av medpassasjerene var bekymret etter at de hadde snakket med sjåføren.

— Plutselig begynte sirenene å ule bak oss, og bussjåføren ble pågrepet. Selv tenkte jeg ikke over å kontakte politiet. Men jeg er utrolig glad for at noen faktisk gjorde det. Politibetjenten sa at promilletesten slo ut mye høyere enn grensa på 0,2 promille. Han mente det var et under at vi hadde holdt oss på veien så langt, forteller Schaathun.

Tatt ut av tjeneste

Ifølge administrerende direktør Kjell Knarbakk i Unibuss Ekspress vil sjåføren bli tatt ut av tjeneste inntil analysesvarene foreligger.

— Det er en veldig alvorlig sak hvis det viser seg at sjåføren har kjørt med promille. Foreløpig avventer vi blodprøven og politiets etterforskning. Dersom de viser at han kjørte med promille kan det bli aktuelt med en personalsak, sier Knarbakk.