Saken angår leger som har behandlet pasienter med antibiotika ut over nasjonale retningslinjene fastsatt av Helsedirektoratet.

Legene dette dreier seg om svarer på beskyldningene, og sammen med pasienter som har fått slik behandling, hevder de at langvarig antibiotikakur hjelper mot borreliose.

Vi skal ikke ta stilling til denne saken, men påpeke at det ikke er uvanlig at retningslinjer jevnlig må revideres, og at retningslinjer er retningsgivende, ikke fasttømrede sannheter om hva som er den beste behandling i ethvert tilfelle.

Retningslinjer for psykologpraksis

Den amerikanske psykologforeningen har utformet retningslinjer for psykologpraksis, der det legges vekt på at behandling skal være forskningsbasert, men at den også skal være basert på klinisk ekspertise og på en vurdering av pasientenes ressurser og den sammenheng pasienten befinner seg i.

Den enkelte lege eller psykolog skal etter beste evne forholde seg til den kunnskap som kommer frem gjennom forskning, men som praktikere ser vi at anbefalinger er i kontinuerlig utvikling, og at en alltid må bruke eget skjønn i tillegg.

Vår oppfatning er at Helsetilsynet i disse sakene fremstår som arrogant...

Psykologiske forhold er i mange tilfeller avgjørende for om en medisinsk behandling skal få den ønskede effekt, relasjonen mellom lege og pasient er i slike tilfeller en viktig faktor.

I de tilfeller praksis er i strid med de retningslinjene som er utformet av myndighetene, er det rimelig at de blir stilt spørsmål, og noen ganger kan slike spørsmål være viktig grunnlag for ny forskning.

Praksis avviker fra normen

Det som blir helt urimelig, er at praksis som avviker fra normen uten videre fremstilles som uforsvarlig i en språkbruk som antyder at legene som utøver slik praksis er kriminelle som må slås ned på av Helsetilsynet.

I en reportasje i Fædrelandsvennen sier en fastlege i en sammenheng hvor det er snakk om forskrivning smertestillende og beroligende medisiner at vedkommende nå vil søke hjelp og støtte i Helsetilsynet. Hadde det ikke vært på sin plass at Helsetilsynet hadde tilbudt denne legen veiledning, fremfor å bruke trusler?

I motsetning til vanlige kriminelle, kan en helsearbeider som kommer under Helsetilsynets lupe bli rettsløs.

Vår oppfatning er at Helsetilsynet i disse sakene fremstår som arrogant, og lite interessert i å inngå i en faglig undersøkelse. Dette kan være forståelig i de tilfellene der en ser at sakene forberedes og behandles av sosionomer eller jurister, som ikke kan forventes å ha innsikt i den kliniske hverdagen, men det er betenkelig.

Ett av de viktige, overordnede forskningsspørsmålene er under hvilke betingelser og for hvem gjelder dette forskningsfunnet?

Fag i utvikling

Det skal inspirere alle til ydmykhet overfor situasjoner der forskningen ikke er enhetlig og endelig i sine konklusjoner, der fag er i utvikling. Vi vil si det så sterkt at Helsetilsynene er spesielt forpliktet til ydmykhet, fordi de sitter med så mye makt at de kan konkludere med at deres bestemmelser er endelige!

I motsetning til vanlige kriminelle, kan en helsearbeider som kommer under Helsetilsynets lupe bli rettsløs.

Lov om Helsepersonell sier at enhver helsearbeider skal jobbe samvittighetsfullt i samsvar med sin kompetanse. Leger som er i Helsetilsynets søkelys kan komme til å bli vurdert av andre yrkesgrupper, som sosionomer eller jurister. Er dette forsvarlig, og i tråd med Lov om Helsepersonell?

Det er viktig å opprettholde respekten for Helsetilsynet, det er derfor viktig at Helsetilsynet selv opprettholder en forsvarlig praksis i sitt arbeide!