Pressebilde1.jpg Foto: LP Lorentz

— Ofte når vi har spilt i Kristiansand har det vært full schmælings, så vi er godt vant. Vi blir forbanna hvis det ikke kommer masse folk til Østsia på fredag, sier vokalist og låtskriver Lars Lønning i Black Debbath.

Humortungrockerne ga nettopp ut sin syvende fullengder med tittelen «Universell riffsynsing», og fredag 6. mars spiller de på Østsia i Kristiansand. Foruten Lars Lønning på gitar og vokal, består bandet av Egil Hegerberg (bass), Aslag Guttormsgaard (gitar) og Ole Petter Andreassen (trommer). Lønning forteller at bandet var meget fornøyd med stemningen da de for to år siden spilte på det nå nedlagte studentstedet Pir 6 i Kristiansand.

Hevn planlagt

— Hvis det ikke kommer folk på Østsia blir vi rasende, og publikum vil ikke se oss rasende. De har å stille opp, eller ta konsekvensene. Hvis ikke lager vi en sjikanøs sang om den uvanlig labre interessen for oss i Kristiansand. Det vil de ikke, truer Lønning.

Ved siden av tunge riff har bandet vært kjent for bitende satire helt fra debutplata «Tung, tung politisk rock» i 1999. Den første av mange suksessopptredener i Kristiansand fant sted sommeren 2000 under Quartfestivalen. Jubelen toppet seg idet Black Debbath satte fyr på en av statens landbruksmeldinger. Slik gjorde de narr av black metal-bandet Kovenants brenning av en bibel på samme scene dagen i forveien.

— Det morsomme var jo at Kovenant sleit veldig med å få ordentlig fyr på bibelen sin. Jeg vil nok mene vår tørre landbruksmelding brant adskillig bedre, ler Lønning.

Stjal prisen

Konflikten med Kovenant startet samme vinter da Black Debbath bokstavelig talt knabbet spellemannprisen i metallmusikk fra førstnevnte. Det klarte de fordi deres gode venn Kristopher Schau var gitt oppdraget med å lese opp navnet på vinneren. Selv om det sto Kovenant på lappen, erklærte Schau nemlig Black Debbath som vinnere, og rockekrigen var et faktum.

Nå, femten år senere har Black Debbath bare blitt marginalt mer voksne. De har for eksempel helt sluttet å opptre med ett av bandmedlemmene splitter naken på scenen.

— En ting er at vi har fått litt mer pondus nå, men det har også mye med flaue barn å gjøre.

— Du tror barna deres kan bli pinlig berørt?

— Nei, jeg tror ikke. Jeg vet, flirer Lønning.

Seksualundervisning

Den siste måneden har bandet spilt mye for et ungdommelig publikum.

— Vi har spilt for skoleelever i Hedmark som del av den Kulturelle skolesekken. Vi prøver å lære dem litt om både Ibsen og litt om seksualundervisning. Når det gjelder det siste har vi jo bred erfaring, sier Lønning.

Som hovedlåtskriver i bandet har han også ansvaret for tekstene.

— Hvilken minister synger du om i «Dum dum minister»?

— Vi henger ikke ut enkeltpersoner. Det handler nok om en generell tendens, kanskje særlig i nabolandene. Jeg tror folk er oppegående nok til å skjønne hva vi mener. Vi liker å tåkelegge litt slik at ikke alt er synlig i det første laget, sier Lønning.