«Det å levere barna i barnehagen fordi man måtte få kabalen til å gå opp pga økonomi og forpliktelser, det er hva jeg har opplevd som mest undertrykkende i forhold til det å være kvinne», sa Dybesland fra talerstolen i Mandal bystyre.

— Historisk sett har kvinner ikke hatt samme muligheter som menntil å jobbe, blant annet på grunn av at de har måttet ta seg av barna, sier May-Linda Magnussen.

Hun jobber for Agderforskning, og har fokus på kjønn, familie og arbeidsliv. Magnussen mener Dybeslands uttalelse sier noe om likere forventninger fra kvinner og menn.

— Utsagnet kan også ses som et tegn på likestilling, fordi kvinner nå føler mer på de samme forventningenesom menn når det kommer til det økonomiske. Menn møter jo store krav når det kommer til å skaffe familien penger, og de tar det ofte for gitt selv at de skal gjøre mye av denne jobben, sier hun.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Høye krav

Magnussen har forståelse for at dagens krav til foreldre kan oppleves som press.

— Jeg har forståelse for følelsen av press.Kravene som stilles til dagens foreldre, både i forhold til hva de skal ha råd til og i forhold til hvor mye tid de skal tilbringe med barna, har aldri vært høyere, samtidig som man også skal ha lønnet arbeid. Det er ikke noe problem å forstå hvor følelsene kommer fra, men hvis vi ser det i en større sammenheng så er det nok ikke i familier med to foreldre i full jobb vi finner destørste problemene. Familier som er undersysselsattesliter med mer fundamental ting. Det er slike familier som slår dårlig ut på levekårsstatistikkene, ikke familier hvor begge foreldre jobber fullt, sier Magnussen.

- Som å banne i kirka

Organisasjonen Tid for Barn har lenge jobbet for å styrke morsrollen. Politisk talskvinne Lise Christensen synes Dybeslands utsagn er strålende.

— Dette kom uventet, å si noe slikt er jo nesten som å banne i kirka på Sørlandet. Det er overraskende og veldig hyggelig at en kvinnelig høyrepolitiker tør å ta bladet fra munnen på denne måten, det er så mange andre som føler på dette presset. Hun turte å snakke om at det er undertrykkende ikke å få ta valget om å være hjemme, og med det har hun sikret seg mange tilhengere. Det blir spennende å følge henne videre, sier Christensen.

I organisasjonens arbeid møter hun på flere foreldre som merker det samme stresset.

— Mange foreldre opplever stress, tidsklemme og utbrenthet, og det er viktig at familien får omsorg og tid. Vi vil ha vekk tanken om at alle barn skal i barnehagen, og kvinner må få lov til å ta de valg de føler er rett for seg selv, sitt barn og sin familie, sier Christensen.