— Jeg kan ikke si jeg er overrasket. De satte i gang med dette uten å ta kontakt med meg, og jeg har ikke hørt noe fra dem før de sendte denne søknaden heller, sier Trond Åge Nyhus.

Forrige uke skrev Fædrelandsvennen om uenigheten mellom ham og arrangørene av jubileumsfestivalen Quart25. Den gjelder retten til å bruke navnet Quart i kommersiell sammenheng, og oppsto da neste sommers jubileumsfest Quart25 ble lansert for to uker siden.

Nystiftet

Nyhus kjøpte i 2010 retten til varemerket Quart fra konkursboet etter Quartfestivalen. Derfor reagerte han da Toffen Gunnufsen for to uker siden lanserte en todagers jubileumsfestival for å markere at det er 25 år siden Quartfestivalen startet.

Formelt ansvarlig for arrangementet er imidlertid Morten Johansen. 17. november ble aksjeselskapet Quartfestivalen AS registrert i Brønnøysundregistrene, og her er Morten Johansen oppført som både styreleder og daglig leder. Det er så langt ikke registrert noen øvrige styremedlemmer.

Lang behandling

Det var tirsdag dette selskapet sendte søknad til Patentstyret om bruken av varemerkenavnet «Quartfestivalen», altså fem dager etter at det ble kjent i media at Nyhus gjør krav på navnet. Det vil ta tid å få svar på søknaden:

— Det er tre måneders behandlingstid hos oss på en slik søknad, forteller advokat Knut Andreas Bostad hos Patenstyret.

— Vi kommer til å vurdere om det er form- eller tekstmessige likheter med varemerker som allerede finnes i vårt register. Hvis det er det, og hvis disse er registrert på samme type varer og tjenester som det søkes om, vil søknaden bli nektet registrert, sier Bostad.

Samme kategorier

Søknaden fra Quartfestivalen AS gjelder følgende varer og tjenester: «Klær, fottøy, hodeplagg. Utdannelsesvirksomhet; opplæringsvirksomhet; underholdningsvirksomhet; sportslige og kulturelle aktiviteter. Bevertning og tilbringing av mat og drikke; midlertidig innlosjering». Dette er nøyaktig de samme vare- og tjenestekategoriene som Nyhus allerede har sikret seg for varemerket Quart.

Da Fædrelandsvennens først skrev om saken forrige uke, fortalte jurist Bostad også hvordan det gjelder en femårsregel for aktiv bruk av et varemerke, men at denne kan fravikes dersom et varemerke er spesielt godt innarbeidet.

Observerer

— Andre kan levere inn protest på denne søknaden dersom de mener at den strider mot en registrering som allerede finnes hos oss, eller mot innarbeidede rettigheter. Likedan kan noen kreve en eksisterende registrering slettet dersom de mener den rammes av femårsregelen. Men foreløpig er det altså den innkomne søknaden vi forholder oss til, sier Bostad.

Trond Åge Nyhus sier at han foreløpig bare vil observere og avvente saken.

— Telefonen min er på, og mailen er pålogga. Det er ikke jeg som skal søke om tillatelse til noe, sier han.

Morten Johansen hos Quartfestivalen AS har ikke lyst til å snakke om saken:

— Dette har jeg ingen kommentar til. Søknaden er en del av prosessen vi er inne i.