I 22-tiden første juledag lot samboerparet Ina Margrethe Gabrielsen og Stig Arne Egren seg fascinere over et spesielt værfenomen på himmelen over Travparken i Kristiansand.

En kraftig, lysende sirkel tegnet seg rundt månen.

— Det var helt spesielt å se på. Den har helt klare linjer, og er helt tydelig, sier Gabrielsen.

Det er ikke første gangen hun ser et slikt fenomen, men lar seg likevel begeistre over utsikten på himmelen. Ringen, som vises noe svakere på bildet, er ifølge samboerne veldig stor og helt sirkelformet.

Kjent fenomen

— Vi måtte stå og kikke litt på den da vi oppdaget den. Ringen ser ut som et skylag som har lagt seg i en perfekt sirkel, sier Gabrielsen.

Ring rundt sola eller månen er et optisk fenomen som går under navnet "halo". Ifølge Meteorologisk institutt kjennetegnes haloen ved at fargene vises på innsiden av den lysende ringen, med en rødfarge innerst. Fenomenet oppstår både rundt månen og sola, og skyldes lysets brytning gjennom iskrystaller, som regel i den øvre troposfæren, men også i lavtliggende tåke.

— Jeg har opplevd noe liknende en gang for rundt fire år siden, på samme årstid og omtrent samme temperatur. Det er utrolig fint å se på, sier Gabrielsen.

Varsler værskifte

Fra gammelt av har ring rundt måneden vært et varsel om værskifte, snø eller annen nedbør, ifølge Meteorologisk institutt. Meteorologene kan bekrefte at skyene som månelyset skinner gjennom, kan være ytterkanten av et nedbørsområde på vei inn mot oss, og at det i løpet av noen timer vil falle nedbør.

Statsmeteorolog Kristen Gislefoss kunne tidligere fredag formiddag fortelle om fallende temperaturer og snø i vente.

— Temperaturen kan nok nærme seg nullpunktet i kyststrøkene natt til søndag. Det vil komme en del nedbør fra lørdagskvelden og videre gjennom natten til 3. juledag, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Kristen Gislefoss.