Pedersen var lørdag kveld på fisketur i Byfjorden for å fiske makrell. Han fikk med seg en bonus på kjøpet, i tillegg til de ni makrellene han klarte å få på kroken i løpet av kvelden. Da solnedgangen nærmet seg, fikk han seg nemlig et syn litt utenom det vanlige.

— Jeg hadde den siste makrellen på kroken, og var på vei til å ta den opp, da jeg hørte noe som hørtes ut som et høyt utpust fra en delfin. Jeg så opp, og der svømte de, bare 20-30 meter unna meg, sier Pedersen.

Sydenstemning

Han var raskt oppe med kameraet, og resultatet kan du se øverst i saken.

Pedersen sier selv at han ikke er sikker på om det var delfiner eller niser han fikk øye på.

— Det er litt vanskelig å se forskjell, spesielt når de var et lite stykke unna meg. Men stemningen var spesiell. Det var solnedgang, og jeg fikk litt sydenfølelse av å se dyrene leke seg i vannet. Det var nok et kjærestepar som var på vei inn for å være med på Palmesus. Eller kanskje de jaktet på samme makrellstimen som meg, undrer Pedersen.

Knut André Pedersen fikk se mer enn bare makrellen i havet da han skulle ut og fiske lørdag kveld. Foto: Knut André Pedersen

Dyrene befant seg i Byfjorden, mellom Oksøy og Grønningen fyr. Pedersen forteller at han etter å ha tatt en prat med andre som pleier å fiske i området, er sikker på at han var vitne til noe nokså sjeldent.Etter å ha sett på at nisene svømte innover Byfjorden, bestemte han seg for å pakke ned for dagen og reise hjem.

— Jeg fikk bra med makrell i løpet av kvelden, til og med nok til at jeg og naboen kunne dele på det, sier han fornøyd, og legger til at dagen ble avsluttet med fisk på grillen.

Kan sees når det er vindstille

Biologen og kunstneren Viggo Ree fra Buskerud, er ikke i tvil om at det er niser vi ser på videoen.

— Det er nok niser vi ser. For det første svømmer de relativt sakte, også kommer de opp av vannet for veldig korte perioder, og har korte innpust. Nisene har en trekantet ryggfinne, mens delfinenes ryggfinner er smale og bakoverbøyde.

Han forteller at nisene er et vanlig innslag langs hele norskekysten, og mener at Pedersen bare har hatt uflaks som ikke har sett dem tidligere.

— Det må være helt vindstille og absolutt ingen bølger om man skal få se nisene. De kommer opp av vannet for å ta seg noen pust hele tiden, men om det er bølger, er det vanskelig å se dem, fordi de er så små.

Han forteller at de ofte er å se sammen to og to, eller i små grupper, mens de er ute og svømmer langs kysten.