— Jeg er absolutt ikke sikker på å bli ordfører, men jeg er optimist, sier Harald Furre, Høyres ordførerkandidat i Kristiansand.

En meningsmåling som Respons har gjort for Fædrelandsvennen, viser at både Høyre og Ap går tilbake sammenlignet med forrige måling. Begge vil miste mandater hvis dette blir resultatet ved kommunevalget.

Mandatene går til Venstre, Rødt og Frp.

NETT Partibarometer--SEPTEMBER-2015---Kristiansand.jpg

Men hverken Høyre eller Ap blir skremt av tilbakegangen.

— Vi er det største partiet i byen, så jeg kan ikke være trist og lei. Men jeg kan si at vi har en målsetting om å bli større enn dette, sier Mette Gundersen, Arbeiderpartiets ordførerkandidat.

Samarbeid

Ved årets valg er det store spørsmålet om KrF, Høyre og Frp klarer å holde sitt flertall. De er blant annet garantistene for at det blir bygd parkeringshus.

Det er også de som har sørget for at Kristiansand er vennlig innstilt overfor friskoler, at det er kommunal kontantstøtte og at kommunen har satt i gang samarbeid med private.

Det er også dette Ap har kritisert dem for.

— Hvis velgerne ønsker en forandring, må de stemme på Ap. I dag vil en stemme til Høyre også være en stemme til Frp, sier Mette Gundersen.

De borgerlige partiene har fortsatt flertall, og Harald Furre har gjort det klart at de vil fortsette samarbeidet (se fakta).

— Vi setter mennesket i sentrum, og derfor havner vi også ned på forskjellige standpunkt. Vi tenker annerledes når det gjelder samarbeid med private og frivillige, og er villige til å tenke nytt. Og vi ønsker ikke å trekke tilbake godkjenningen til friskoler, sier Harald Furre.

Bredt samarbeid

På Fædrelandsvennens måling er Venstre en av vinnerne. De ligger an til å få fire mandater inn i bystyret. Alle er ferskinger i lokalpolitikken.

— Vi stilte med helt ukjente ansikter, så det var et sjansespill. Nå ser vi at vi har fått vist fram Venstres gode politikk. Vi er gode på både miljø og næring, og det er det bare vi som er, sier listetopp Ivar Bergundhaugen.

Venstre er invitert med i det borgerlige samarbeidet, men har stilt klare krav:

— Vi kommer ikke til å godta noe hijabforbud eller innvandringsstopp, og et samarbeid må ha en mye tydeligere miljøpreg enn dagens samarbeid har hatt, sier Bergundhaugen.

Frp har programfestet hijabforbud for kommunalt ansatte og vil ikke ta imot en eneste flyktning til kommunen.

- Belønnes

Listetopp for Frp, Stian Storbukås, bekrefter at de har fått mye pepper for deres holdning til innvandring og Syria-krisen. Det har ikke ført til noen tilbakegang, og partiet er et av de som går fram.

— Vi holder fortet, det så vi også på skolevalget. Regjeringen har levert så det monner til Sørlandet. Vi har fått veiselskapet, fengsel og vei, og det legger folk merke til, sier Stian Storbukås.

- Hva synes du om å samarbeide med Venstre?

— De er hjertelig velkommen. Vi er opptatt av et bredt spillerom for de borgerlige, og minst mulig spillerom for Mette Gundersen.

Vaktbikkjeslagsmål blant småpartier

Det ligger an til å bli en rekke partier med en eller to representanter i bystyret: Miljøpartiet, Demokratene, Rødt, SV og Pensjonistpartiet..

Rødt går fram og nærmer seg to mandater i bystyret.

— Jeg tror vi blir belønnet fordi vi er en vaktbikkje som blant annet har fått fram hva som har skjedd i saken med parkeringshuset. I tillegg har vi høy troverdighet når det gjelder barnefattigdom, miljø, tiggere og flyktninger, sier Ellen Rudnes, Rødts andrekandidat.

Vidar Kleppe (Demokratene) mener han er bystyrets viktigste vaktbikkje. På Fædrelandsvennens måling ligger Demokratene an til å få to i bystyret, men Kleppe viser at de på andre målinger får tre.

— Mange har satt pris på den ombudsrollen jeg har hatt. Jeg sørget for at det ble ryddet opp i havna og oppreising til barnehjemsbarna. Jeg har ikke merket et slikt engasjement siden jeg ble valgt inn på Stortinget i 1989, sier Kleppe.