— Når Tyskland gjeninnfører grensekontroll, må Østerrike også beskytte sine grenser. Det gjør vi nå, opplyste landets visestatsminister Reinhold Mitterlehner mandag formiddag.

Samtidig mandag formiddag kom det meldinger om tusenvis av flyktninger og migranter som krysset grensen fra Ungarn til Østerrike uten å bli stanset. Grensen mellom de to landene var da fortsatt åpen.

Nabolandet Tyskland gjeninnførte søndag grensekontroll. På det tidspunktet var det ennå helt i det blå om hvorvidt Østerrike kom til å gjøre det samme. Men Østerrikes utenriksminister Sebastian Kurz uttalte sent søndag kveld at landet står i fare for å bli «fullstendig oversvømmet innen få dager» av flyktninger og migranter.

— Vi må være klar over at hvis vi lar grensen stå åpen, vil det strømme på 10.000 mennesker hver dag. Vår geografiske plassering tilsier at vi er det siste attraktive landet i rekken før folk når fram til Tyskland, sa Kurz.

Statsminister Werner Faymann har tidligere avvist å skjerpe grensekontrollen. Senest søndag kveld sa han at det bare ville bli innført sjekk på grensen, men ingen systematisk kontroll. (©NTB)