OSLO: Klimaminister Tine Sundtoft (H) blir nå bedt eller oppfordret av begge samarbeidspartiene Venstre og KrF om å komme til Stortinget med en vurdering av Paris-avtalen. Arbeiderpartiet, SV og Miljøpartiet De Grønne ber om det samme.

Klimaavtalen fra Paris får trolig store konsekvenser for Norge, påpeker opposisjonspartiene.

Les også:

Helt naturlig

KrFs representant i energi— og miljøkomiteen på Stortinget, Rigmor Andersen Eide, mener Sundtoft har en gyllen mulighet til å snakke om noe positivt.

– Det er helt naturlig at Sundtoft kommer til Stortinget så snart som mulig etter det som ble oppnådd i Paris i helgen. Dette er jo en gladsak. Hvis jeg var statsråd, ville jeg i hvert fall benyttet anledningen, sier Andersen Eide til NTB.

Venter avklaring

Mens KrF formulerer det som en oppfordring, går andre partier ut med noe som kan minne om et krav.

– Jeg forventer at regjeringen og klimaminister Tine Sundtoft raskt kommer til Stortinget med forslag til tiltak som vil bidra til at Norge tar vår del av klimakuttene, sier Venstre-nestleder Ola Elvestuen.

Ap-leder Jonas Gahr Støre sa til NTB mandag morgen at regjeringen må avklare overfor Stortinget opplegget for en eventuell avtale med EU, konsekvenser for sektorer som til nå ikke har vært omfattet av klimamekanismer og hvordan klimaforliket nå skal følges opp.

Støre ber regjeringen rett over nyttår om å komme til Stortinget med en redegjørelse eller et initiativ om Norges forpliktelser etter Paris, og som ikke fanges opp av dagens norske klimaforlik.

Må kutte mer

SVs Heikki Eidsvoll-Holmås vil også ha statsråden til Stortinget:

– Sundtoft må nå fremme forslag til nye klimakutt og klimamål for Stortinget. Dette må til for å sikre at Norge kan gjøre sin rimelige del av jobben på hjemmebane, mener han.

Miljøpartiet De Grønne mener at klimaforlikets kutt på 40 prosent innen 2030 ikke er nok, og at vi må få til utslippskutt på 60 prosent.

– FNs klimapanel har slått fast at 80 prosent av all kull, olje og gass som er oppdaget, må bli liggende hvis vi skal oppnå togradersmålet. Da er det ingen god idé å lete etter mer. I stedet må vi starte med grønn omstilling og fornybare investeringer. Derfor må ingen flere norske oljefelt åpnes, sier MDGs Rasmus Hansson.