Det melder NRK. Siem Pilot tilhører kristiansandsrederiet Siem Offshore og brukes vanligvis i offshorevirksomhet. Det har normalt lugarplass til 64 personer om bord og har et lastedekk på nesten 1.000 kvadratmeter. Skipet er konstruert for redningsarbeid i Nordsjøen og kan ta om bord opptil 500 flyktninger.

I tillegg til et mannskap på 15 er det åtte politifolk og ti personer fra Forsvaret om bord. Det er politiet som leder det norske oppdraget.

— Vi gjør dette både for å redde liv og for å bidra til å passe på yttergrensene i Schengen. Men dette skipet er først og fremst dimensjonert for å kunne hente opp mange flyktninger, sa statsminister Erna Solberg (H) da skipet ble presentert for norsk presse i midten av mai.

Så langt i år har 1.800 mennesker druknet i forsøket på å ta seg over Middelhavet, de fleste på veien over fra Nord-Afrika.

Fartøyet vil i første omgang være tilgjengelig for operasjonen Triton i seks måneder. Triton er en EU-operasjon for å støtte Italias redningsarbeid i Middelhavet. Operasjonen koordineres av EUs grensekontrollorgan Frontex. (©NTB)