Det blir en vanskelig og krevende balansegang å skjerme oss i mest mulig grad mot terroren uten samtidig å ødelegge de verdier terroren ønsker å ødelegge. Vår frihet, trygghet, våre demokratier og våre åpne samfunn. Noen maner til helt stengte grenser, noen maner til å begrense religionsfrihet og atter andre maner til krig og betydelig mer overvåkning.

Vi blir alle redde av terror. Vi reagerer med behov for sterk beskyttelse. Men lager vi politistater, har vi tapt. Det er ikke slike samfunn som har det vestlige idealet. Eller bør bli det.

Terroren og den påfølgende etterforskningen har avdekket at vi fortsatt kan gjøre mye, uten at vi går helt på tvers av våre demokratiske verdier. For eksempel kan europeiske lands etterretning jobbe bedre sammen, dele informasjon og kunnskap om jihadister og utviklingen i disse miljøene. Noen av de involverte i terroren i Paris hadde belgiske myndigheter kunnskap om, uten at den var delt med fransk etterretning. Når hele Europa nå merker trykket av flyktningsstrømmen, bør kunnskap om hvem som kommer deles effektivt. Jihadister har brukt rutene til flyktningene for å komme hit og operert på tvers av europeiske land, styrt av IS i Syria.

Belgia er karakterisert som et omfattende reir for ekstrem islam og har den største andelen av Syria-farere. 520 belgiere har hittil reist til Syria eller Irak for å krige. 120 er kommet tilbake, mens 60— 70 er blitt drept.

Eksperter mener Belgia, med ingen tydelig nasjonal identitet, et kronglete og rotete styre, ulike språk, mye selvstyre og dårlig samarbeid mellom regionene, gjør oversikten dårlig. For eksempel har Brussel 1,2 millioner innbyggere, men byen er delt opp i seks politidistrikt og 19 kommuner.

Godt informert etterretning med tilgang på kunnskap fra andre europeiske land, kan gi oss et godt vern mot fremtidige anslag. Samtidig som vi må ha mange tanker i hodet samtidig: Sterk og pågående religionskritikk er viktig. Integrering er viktig. Opptrapping av overvåkning av militante, muslimske miljøer. Og ikke minst - en bred, militær strategi. Det siste er dessverre også viktig nå.