I håp om å avverge en ny runde med demonstrasjoner mot rasisme og politiets bruk av vold, som har rystet landet i over ett år, er rettssaken blitt framskyndet.

Videoen, som ble spilt inn fra et kamera i en politibil, viser at politimannen Jason Van Dyke skjøt 16 ganger mot 17-åringen den 20. oktober i fjor. Ifølge obduksjonen traff minst to av skuddene traff gutten i ryggen.

Van Dyke sa via sin advokat at han følte seg truet av tenåringen, som var bevæpnet med kniv. Aktor viser til videoen og sier tenåringen ikke angrep politimannen. Dette stemmer med hva vitner i saken har sagt. Retten ba i forrige uke om at videoen skulle offentliggjøres.

Om Van Dyke blir kjent skyldig, risikerer han 20 år i fengsel. Drapet på 17-åringen kom midt i en nasjonal debatt om politivold mot svarte tenåringer, og flere amerikanske byer har hatt store protester over politivold de siste 18 månedene. Dette har vært en faktor i «Black Lives Matter»-kampanjen, som er blitt et tema i nominasjonskampen i forkant av presidentvalget i 2016. Politisjefen i Chicago, Garry McCarthy, sa på tirsdagens pressekonferanse at politiet vil tillate demonstrasjoner, men at de ikke vil tolerere vold. (©NTB)