— Avhandlingen er uten forskningsmessig betydning, men signaliserer en dyp motvilje mot meg og kristne tenkere som forsvarer det gamle ekteskapet og alle barns rett til anerkjennelse i norsk barneliv, sier Nina Karin Monsen til tidsskriftet Universitas.

Det var Universitassom onsdag brakte nyheten om at den kjente samfunnsdebattanten Nina Karin Monsen reagerer på Helle Ingeborg Mellingens doktoravhandling fra 2013 «Fra smertespråk til lykkenormativitet. Kjønn, seksualitet og religiøs identitet i et performativitetsperspektiv». Her viser Mellingen gjennom tekstanalyser at ekteskapet fremdeles tolkes som en fundamentalt heterofil institusjon som det er vanskelig for den homofile minoriteten å innlemmes i.

«Aldri vært borti»

Uia-dekan Ernst Håkon Jahr sier han ikke forstår hvilken posisjon Monsen tror hun har. Foto: Jostein Blokhus

Og i ett av kapitlene analyseres altså Nina Karin Monsens bok «Kampen om ekteskapet og barnet» fra 2009.I en e-post datert 23. april skriver Monsen dette til Kunnskapsdepartementet: «Avhandlingen er et smedeskrift og setter både meg og alle som arbeider for det gamle ekteskapet og barnets rettigheter i ekstremt vanry. Vi driver med trusselretorikk, og det som verre er. Jeg har aldri vært borti noe tilsvarende som dette.»

Videre spør hun hvilke muligheter hun har for å klage avhandlingen inn for departementet.

Kunnskapsdepartementets direktør Anne Grøholt svarer slik i en e-post sendt onsdag:

Akademisk frihet

«Den akademiske friheten innebærer at universiteter og høyskoler ikke kan gis pålegg om innholdet i forskningen(). Dersom du har ytterligere spørsmål anbefaler vi deg at du tar kontakt med Universitetet i Agder.»

Ernst Håkon Jahr, dekan ved UiAs fakultet for humaniora og pedagogikk sier dette:

— Hun har ingen mulighet til å klage på dette. Monsen har skrevet en bok som på helt vanlig måte er blitt diskutert i en akademisk avhandling. Avhandlingen har til og med blitt prisbelønnet av Agder vitenskapsakademi. Jeg forstår ikke hvilken posisjon hun tror hun er i som skal gi henne mulighet til å klage på dette. Da måtte det i tilfelle ha forekommet ulovligheter. Men Monsen står selvsagt helt fritt til å skrive noe om dette slik det er vanlig i en faglig debatt i akademia, sier Jahr.

«Uakseptabelt»

Helle Ingeborg Mellingen (ph.d) mener hun har gjort det motsatte av å kneble Nina Karin Monsen. Foto: Privat

Fædrelandsvennen har vært i kontakt med Monsen. Hun er imidlertid syk, har mistet stemmen og er ute av stand til å la seg intervjue.Før hun ble syk sa Monsen blant annet følgende til Universitas:

— Hun neglisjerer sin første plikt som forsker og bruker anledningen til å diskriminere min kristne tro. Hun fremstiller meg som en person som trakasserer, sjikanerer og hater homoseksuelle. Det er uakseptabelt om noen prøver å kneble debatten, eller tilraner seg definisjonsmakten for hva som er lov å gi uttrykk for, sier Monsen.

Ph.d. Helle Ingeborg Mellingen sier til Fædrelandsvennen.

— Påstander om knebling er noe jeg kjenner igjen fra debatten rundt dette. Jeg mener jeg har gjort det motsatte når jeg har tatt boken hennes på alvor og analysert den inngående.