Sprek-trener Jarle Ausland demonstrerer her hvordan du kan trene balanse uten staver. Før armene fram og tilbake på en naturlig måte, men kjenn på at skulderen er løs og ledig når du skal føre den fram fra bakerste. Foto: Torstein Øen
Diagonalgang. Her skal du gli på skiene. Her skal du ligge jevnt på fremover, der tyngdepunktet skal være så stabilt som mulig. Når du drar armen fram skal du ha en "løs" skulder, det vil si at du ikke skal gå med oppheiste skuldre, noe du kan øve på ved å gå uten staver. På denne måten er det lettere å få til tyngdeoverføring. Når armen detter ned, skal du få et trykk mot bakken som gjør at du får et trykk mot underlaget. Husk å få til et markert fraspark. Foto: Torstein Øen
Dobbeltak med fraspark. Begge stavene settes i snøen parallelt. Her er det et poeng at du ikke heiser deg for mye opp med overkropp i slutten av stavtaket, men ligg med et svakt fall hele tiden. Dessuten skal du ha tyngden på beinet du sparker fra med. Foto: Torstein Øen
Pigging. Legg deg frempå, slik at du får tyngden over stavene. Unngå å sette deg slik du gjør når du skal på do, en felle mange går i. Foto: Torstein Øen
Slipp staven. I både pigging, dobbeltak med fraspark og diagonalgang skal du slippe staven når den kommer bak kroppen. Det gjør at du får slappet av et lite sekund samtidig som du får mer utbytte av stavtaket. Men dette betinger at du tar hånda inn i reima undenifra, og at du strammer den godt slik at slik at staven glir inn i hånden igjen etter at du har sluppet den. Foto: Torstein Øen
Skulderbredde. Slik skal bredden være når du pigger og går dobbeltak med fraspark. Da får du mest igjen for kraften du legger ned. I diagonalgang skal bredden være enda litt smalere. Foto: Torstein Øen

— Dette var kjempegøy. Det er mye lettere å gå på denne måten. Kanskje jeg til og med kan holde følge med samboeren min nå, gliser Anne Lene Torgersen.

Hun var en av rundt 30 deltakere som trosset snøvær og kuling på onsdagens fellestrening i Jegersberg – som kun var åpen for de 187 søkerne til Sprek-prosjektet.

— Legg deg litt mer frempå, og spark godt ifra, roper Sprek-trener Arild Jørgensen når en av deltakerne forserer en slak motbakke i diagonalgang.

Hvis du klikkker deg videre på bildene over, kan du få mange gode tips til teknikktrening.

- Balansen er utfordringen

— Jeg gikk to turer i fjor, og har gått to turer i år, ellers har jeg ikke gått på ski på 17 år. Balansen er den store utfordringen, konstaterer Torgersen etter en drøy time med teknikkterping på Grønn Slette.

Og med det peker hun på noe av det aller viktigste – og kanskje vanskeligste – momentet for å få til god klassisk teknikk: Tyngdeoverføring, som det kalles på fagspråket. Mestrer du den, får du trykket smøresonen ned i snøen, og du får godt feste. I motsatt fall får du lite eller ingen hjelp av smøringen.— Men når bakken blir brattere, reiser du deg litt mer opp, roper Jørgensen til en av deltakerne – et av knepene for å unngå de slitsomme glipptakene.

- Gå mye på ski

Han oppfordret deltakerne til å legge inn fem-ti minutter på hver skitur der de går uten staver – nettopp for å øve opp balansen.

— Skigåring handler veldig mye om balanse, og den aller beste måten å lære seg dette på er ved å gå mye på ski. Får du til tyngdeoverføring, sparer du mye krefter, sier Jørgensen – som gjorde seg følgende førsteinntrykk av deltakerne på fellestreningen:

– De er vant til å gå på ski omtrent slik som de går på tur, det vil si med lite tyngdeoverføring og liten glidfase på skiene. De gikk omtrent slik som en gjennomsnittsnordmann, som går et par turer på ski i vinterferien og et par i påsken, og det er det hele.

- Som natt og dag

Etter økta fikk de mye ros av Jørgensen – og tips med på veien.

— Dere lærer veldig fort. Dere har for eksempel alle lært at dere skal ligge frempå. Dette er som natt og dag i forhold til da dere begynte. Sett av noen minutter på hver skitur der dere fokuserer på teknikken, i stedet for å stresse med det hele tiden. Med mindre dere synes det er veldig moro, da, oppmuntret den tidligere landslagstreneren.

— I går hadde vi teknikkurs med jobb, og med dette i tillegg hjelper det veldig på, sier Karina Lomeland, som har bestemt seg for å gå HovdenTour.

— Jeg følte at dette hjalp veldig. Før har jeg kikket rett ned på skiene, nå vet jeg at jeg skal feste blikket 15-20 meter rett fram i terrenget, sier kollega i Nationell Oilwell, Anne Lene Torgersen.