— Jeg mener det er både morsomt og viktig at Europa tar imot en person som har som image å være annerledes. Jeg var veldig i tvil om folk ville ta imot dette, men de gjorde det, sier Morten Thomassen, leder av OGAE Norway (Organisation Générale des Amateurs d'Eurovision) til Aftenposten.

Sjefprodusent Jon Ola Sand i den europeiske kringkastingsunionen, EBU synes det er strålende at Østerrike vant, en nasjon som ikke har arrangert en finale på mange år.

— Dette er en bra artist, og en bra låt, som har fått bred støtte både fra jury og telefonstemmer. Det viser at dette var noe folket ville ha og at budskapet i teksten var viktig for dem, sier han.

Første og inntil i kveld eneste gang Østerrike har gått til topps i verdens største direktesendte musikkonkurranse var helt tilbake til Luxembourg i 1966, da med Udo Jürgens og låten «Merci Chérie». I kveld tok dragartisten Conchita Wurst (25) landets andre seier med 290 poeng. Og det til øredøvende jubel i finalearenaen i København.

— Folk i salen hylte sammenhengene i tre minutter mens Conchita Wurst sang. Vi hørte nesten ikke hva hun sang. Dette er Eurovision-historie, sier Guri Idsø Viken, i internasjonale fan-nettstedet «Good Evening Europe».

Conchita Wurs, utkledd som kvinne, med skjegg, var på forhånd storfavoritt til å vinne. Det var kun Nederland som kunne by på noe som lignet konkurranse. Men allerede under hennes fremførelse av « Rise Like a Phoenix» var det lett å skjønne hvor det bar.

— Folk hylte og gråt bare Conchita dukket opp på storskjermene i salen. Jeg tror mange identifiserer seg med hennes budskap, det å være den du er og elsk alle, sier Idsø Viken.

Vinnerlåten er skrevet av kvartetten Charly Mason, Joey Patulka, Ali Zuckowski, Julian Maas.

— Mottakelsen fra publikum var enorm, hun vant salen. Jeg var redd for at publikum bare skulle se skjegget og glemme at det er en bra artist bak hårveksten i ansikten, sier Thomassen.

Artisten heter egentlig Tom Neuwirth, og opptrådte som Conchita Wurst første gang som i 2011. Det skjedde under det nasjonale talentshowet «Die große Chance». Siden den gang har dragartisten blitt et symbol på toleranse og kunstnerisk frihet.

En av dem som lenge har hatt østerrikeren som en favoritt, er den svenske slagereksperten Torbjørn Ek i Aftonbladet. Dagen før finalen uttalte han til Aftenposten at han hadde blitt overlykkelig hvis Østerrike vant. Det altså til tross for at hans eget Sverige ble slått.

— En seier for toleranse, ytringsfrihet og åpenhet, og en ørefik til alle homofober i Europa, sier han.

Stemningen i den norske delegasjon var høy underveis i sendingen.

FOTO: NRK

For Norge og Carl Espen Thorbjørnsen ble det ingen seier, men ingen i Norges delegasjon hang med hodet av den grunn.

— Er utrolig glad for alle stemmene vi har fått fra hele Europa. Synes det er en stor ære å være en av de ti beste i Eurovision Song Contest. Synes også de to i toppen var så vel fortjent. Gratulerer Conchita. Du er fantastisk, sier han.

Knallstart

Kun tre måneder etter at 32-åringen fra Osterøy utenfor Bergen startet sitt liv som artist, har Eurovision vært en eneste lang opptur for han. En åttendeplass er innenfor topp ti, noe som må anses å være svært bra.

— For en opplevelse! Dette er det beste jeg har vært med på! Jeg følte at alt klaffet, og at jeg klarte å fortelle alt sammen. Hele historien. Det er en helt fantastisk følelse, uttalte han umiddelbart han hadde gått av scenen.

Han reiser hjem til Norge allerede søndag formiddag. Da venter noen ytterst få fridager.

— Han har ganske mange forespørsler liggende om både konserter og festivaler. Det gleder vi oss til å g igjennom når vi kommer oss hjem. Vi har valgt å fokusere på finalen og derfor satt all annen planlegging på hold inntil vi kommer oss hjem. Men en liten pause både trenger og fortjener han, sier Kimberly Larsen, Thorbjørnsens manager.