Hvis du trenger noen timers flukt fra den gråtonede januar-virkeligheten, kan filmer om mote være nettopp det du trenger. Selv gikk jeg inn i universet med overflatiske forventninger om å få servert kreativitet, harmoni og generell estetisk nytelse i en lett fordøyelig miks.

Jeg fikk det jeg håpet på. Og mye, mye mer. Sjangeren byr nemlig på både intriger, humor, storhetsgalskap, frustrasjoner, lidenskap, kaos, misunnelse og et vell av intime betroelser i tillegg. Hvem kan vel motstå det?

vignett marstrander.jpg

Her er noen anbefalinger innen sjangeren. De utvalgte filmene er både dokumentarer og fiksjonsfilmer. Fellesnevneren er at de har god underholdningsverdi for en som er litt over snittet interessert i klær.

The September Issue

Dokumentar om amerikanske Vogues septemberutgave i 2007. Bladets sjefredaktør Anna Wintour er utropt til moteverdenens viktigste person. Sier hun hopp, så hoppes det. Ingen sier imot Wintour. Ingen, bortsett fra stylist og iscenesetter Grace Coddington. Britiske Coddington er det kreative vidunderet som har skapt kulissene for noen av bladets mest fantastiske moteserier. Wintour ser det som sin jobb å holde visuelt vågale Coddington i tøylene. De to har en form for respekt for hverandre, men er aldri enige.

Clueless: Filmen er egentlig en parodi på Jane Austens historiske roman "Emma". Foto: Filmweb

Clueless

Ved første øyekast kan dette fremstå som en håpløst overflatisk og uoriginal high school-film om rike piker med mote og gutter som hovedinteresser. Da hjelper det veldig å ha i bakhodet at filmen er en parodi på Jane Austens historiske roman "Emma". Hovedpersonen Cher spilles av Alicia Silverstone, og et av høydepunktene i filmen er når hun bruker et dataprogram for å undersøke om klærne hun har plukket ut av skapet matcher. Da filmen kom ut, i 1995, var dette like stilig som ethvert sagnomsust James Bond-triks.

Valentino: Den siste keiseren

Dokumentar om moteskaperen Valentino Garavani (81), mannen som har designet det mange kvinner mener er verdens aller vakreste kjoler. Italieneren har en enkel forklaring på hvordan han har klart å skape den ene kreasjonen mer vidunderlig enn den andre. – Jeg vet hva kvinner vil. De vil føle seg vakre, sier han. Mye tyder på at han har et poeng. Han nådde i hvert fall tidlig barndomsmålet om å designe klær til filmstjerner og andre kjendiser. I en periode designet han blant annet store deler av Jackie Kennedys garderobe. I sitt hardtarbeidende virke har han hatt uvurderlig hjelp av den tålmodige forretningspartneren og kjæresten gjennom 50 år, Giancarlo Giammetti.

Lagerfeld Confidential: Dokumentaren er et intimt portrett av moteskaperen Karl Lagerfeld. Foto: Filmweb

Factory Girl

Filmen er basert på livet til sosietetspiken, skuespilleren og modellen Edie Sedgwick. Sedgwick hadde en nyskapende stil for sin tid, og er mest kjent som kunstneren Andy Warholes muse. Den vakre, vevre kvinnen droppet college våren 1965, og begynte å henge ut i Warholes studio The Factory på Manhattan. Warhole ga henne oppdrag i flere av prosjektene sine. Filmen handler om Sedgewicks vekst og fall, og er ingen storfilm dersom du ikke har interesse for mote. Sienna Miller, som spiller Edie, kommer ikke ut av lerretet med stort annet enn sitt veldig pene ansikt. Men filmen viser hvorfor denne kvinnen var et av 60-tallets største moteikon.

The Devil Wears Prada: Anne Hathaway spiller den unge journalisten Andrea Sachs. Foto: Filmweb

Lagerfeld Confidential

Denne dokumentaren er et intimt portrett av moteskaperen Karl Lagerfeld, som styrer både Chanel, Fendi og motehuset med hans eget navn, Lagerfeld. Formen er enkel med intervju og filming av tilsynelatende naturlige øyeblikk. Filmskaperen, Rodolphe Marconi, søker ikke å gjøre noen analyse eller trekke konklusjoner om den tyske motekongen. Filmen ruller frem mer som en vennlig, sparrende samtale der Lagerfeld snakker åpent både om sin bortskjemte barndom og sin homofile bakgrunn. Best av alt liker han seg i det relativt rotete huset sitt i Paris der han bor med katten Choupette. Filmen gir et innblikk i mannen bak de mørke brillene.

The Devil Wears Prada

Den unge journalisten Andrea Sachs får jobb som moteredaktør Amanda Priestleys assistent. Andrea har gjort narr av bransjen, men i den nye, krevende jobben blir hun fort sugd opp i motekarusellen. Vogue-redaktør Anna Wintour er utpekt som inspirasjonskilde for karakteren Priestley som styrer motemagasinet Runway med beinhard hånd. Det blir sagt at mange i bransjen nektet å stille opp som seg selv i filmen av frykt for Wintour. Da "The Devil Wears Prada" hadde vært ute en stund, uttalte redaktøren imidlertid at hun likte filmen, og spesielt Meryl Streeps innsats i den som kompromissløs redaktør.

Sex and the City: Garderobene til den single kvartetten er en fashionistas våte drøm. Foto: Filmweb

Sex and the City

Filmen er fortsettelsen på historien om de fire venninnene Carrie, Charlotte, Samantha og Miranda fra TV-serien med samme navn. Historien er enkel. Carrie skal endelig gifte seg med sin Mr. Big, men mannen svikter henne på bryllupsdagen. Fortellingen er dramatisk nok, men tiltrekningen hos publikum ligger i mer enn selve historien, nemlig klærne. Stylist og designer Patricia Field lever opp til fashionforventningene igjen. Publikum sitter visuelt mettet tilbake når det hele er over. Det var Field som i sin tid løftet TV-serien om sex og singelliv til å bli moteløvinnenes favoritt. Hun var også kostymeansvarlig i "The Devil Wears Prada".

Andre filmer for moteinteresserte:

Mademoiselle C (kom ut på fransk/engelsk i oktober)

L´Amour Fou

Garmento

En shopoholikers bekjennelser

The Great Gatsby

Coco før Chanel

Breakfast at Tiffanys

Leagally blonde

Moulin Rouge

Prêt a porter

Sex and he City 2

TV-serier:

Mad Men

Sex and the City

Gossip girl