– Det er veldig gledelig at folk tatr opp tradisjonene igjen, sier Annemor Sundbø. Fra helga samles 120 strikkeinteresserte i Setesdal for å fordype seg i håndverket. Foto: Christine Nevervik
Kofter, både med tradisjonelle og moderne mønstre, er trendy som aldri før. Foto: Kjartan Bjelland
Det blir ikke mye tid til å strikke for damene på Karmin. – Det er sjelden det er stille, men vi strikker i pausene, sier Pia Elise Goul. Foto: Kjartan Bjelland

En som er glad for utviklingen er strikkehistoriker, foredragsholder og forfatter, Annemor Sundbø.

— Det er jo fantastisk. På den tiden da jeg skrev min første bok var jeg sikker på at koftetradisjonen var i ferd med å dø ut, men nå er det mer moderne enn på mange år.

- Stor interesse

Denne helga er Setesdalen stedet å være for den som er interessert i å fordype seg i strikking. Søndag starter nemlig Nordisk Strikkesymposium, en festival der strikkeinteresserte fra hele verden samles for utveksling av kunnskap, netteverksbygging, kurs og foredrag. Festivalen har siden oppstarten i 2000, blitt arrangert i ulike nordiske land og i år har turen igjen kommet til Norge.

— Det blir jo veldig naturlig å arrangere noe sånt midt i lusekuftas vugge, sier Sundbø.

– Det er veldig gledelig at folk tatr opp tradisjonene igjen, sier Annemor Sundbø. Fra helga samles 120 strikkeinteresserte i Setesdal for å fordype seg i håndverket. Foto: Christine Nevervik

Og interessen har vært stor.

— Da vi sist arrangerte det her i Norge, slet vi med å få fylt opp plassene, mens i år var det tre ganger så mange interesserte som vi hadde kapasitet til. Det kommer også folk fra så langt unna som Japan og Korea, forteller hun.

Festivalen er i hovedsak myntet på strikkeren som vil utvikle seg videre, men hun understreker at den vanlige hobbystrikkeren også vil kunne ha stort utbytte av å delta.

— Dette er først om fremst et arrangement med høy faglig kvalitet og det er fremdeles mulig å melde seg på enkeltkurs, understreker hun.

Ny bølge

Det som har blitt kalt den nye strikkebølgen, startet for alvor i 2012. Da la datteren til programleder Dorthe Skappel ut mønster på morens egendesignede genser på bloggen sin. Resultatet var at mange, og kanskje spesielt yngre mennesker for første gang fikk opp øynene for strikking. En ny bevegelse var født.

På Husfliden i Kristiansand har de utstilt sommerens store slager, som til forveksling er lik Skappelgenseren.

— Vi har hatt en stor økning i garnsalget de siste årene. Folk vil ha både de enkle tingene, som denne, og mer tradisjonelle oppskrifter på blant annet kofter og Selbuvotter. Det er selvfølgelig utrolig morsomt, spesielt siden det bare fortsetter å øke, forteller Ragnhild Auestad.

  • Vi har hatt en stor økning i garnsalget de siste årene

Det blir ikke mye tid til å strikke for damene på Karmin. – Det er sjelden det er stille, men vi strikker i pausene, sier Pia Elise Goul. Foto: Kjartan Bjelland

Det er ikke mange som utdanner seg innen strikking, men på Langfeldt garn har de noe så uvanlig som en strikesvenn, Åse Helene Reitan Williamsson, som tar fagbrev i strikking.

— Det typiske i dag er at strikkeren har blitt mer sosial. Tidligere var det noe som foregikk i hjemmet, mens nå har strikkingen tatt steget ut i offentligheten, sier hun.

Mange strikkere i møtes på nettforum som Facebook, Instagram og Ravelry, og utveksler erfaringer og mønstre.

— Jeg som driver med dette som fag, har ofte savnet litt større bevissthet blant strikkerne, men nå tror jeg vinden har snudd, fastslår hun.

Kofter

Og de store bølgene har ennå ikke lagt seg, for etter Skappelgenseren kom den store koftebølgen. Nå er kofter noe av det mest trendy du kan ha på deg. I april i år ble det arrangert en egen koftefestival i Trondheim, og i 2016 går turen til Mandal.

Tone Loeng fra Trondheim var en av dem som sto i bresjen for arrangementet. I 2012 startet hun Koftegruppa på Facebook.

  • Det typiske i dag er at strikkeren har blitt mer sosial

Kofter, både med tradisjonelle og moderne mønstre, er trendy som aldri før. Foto: Kjartan Bjelland

— Det er ganske utrolig. Jeg så for meg et lite forum for spesielt interesserte.

Men etter et døgn hadde gruppa over tusen medlemmer.

— Akkurat nå har gruppa 44.246 medlemmer, fra flere land, og det øker med 5-600 hver uke.

I løpet av årene som har gått har de mange medlemmene utvekslet både mønstre, kunnskap og erfaringer, og Tone mener også at moderne strikkere har blitt modigere.

— Det er deilig å se at folk finner sin egen stil. Det er typisk at mange velger tradisjonelle mønstre, men moderne fasonger. Det er også flere som designer selv og strikkerne har generelt sett blitt dristigere med farger.

Selger godt

Det er dessuten også en myte at strikking er noe som bare bedrives i vinterhalvåret. På strikkebutikken Karmin, flyr nøstene ut av hyllene.

— Det er selvfølgelig litt mer rush på høsten, men det går jevnt unna hele året. Det blir aldri helt stille. I perioder har vi solgt garn og oppskrifter til ti mariusgensere på en dag.

Cecilie Haugland og Pia Elise Goul, er begge kledd i vakre strikkede kofter.

— Vi selger selvfølgelig litt mindre ullgarn nå på sommeren, men de ivrigste strikker i ull hele året. Det er jo tross alt viktig å ha noe nytt når de kjølige høstdagene kommer, sier de og ler.