Nystad presenterte laget til 30-kilometeren under tirsdagens pressekonferanse i Falun. Der ble Petter Northug, Martin Johnsrud Sundby, Didrik Tønseth og Niklas Dyrhaug nevnt i tur og orden.

Ingen overraskelser, men det er usikkerhet rundt Sundby etter hans svake distanserenn i Östersund søndag.

Trond Nystad ga status før VM-start. Foto: NTB scanpix

— Han er nok usikker på formen, men jeg tror pilen peker i riktig retning, sa Nystad.- Martin gikk et forferdelig dårlig skirenn i NM, det dårligste på veldig lenge. I Östersund var han brukbart med til 12-13 kilometer (av 15), men endte 39 sekunder bak.

Planen klar

Sundby er hjemme i Oslo for å finne roen før mesterskapet. Han kommer til Falun først torsdag.

— I forrige uke var han ganske kompis med sofaen. Han tok det helt piano i går (mandag). I dag blir det en lett gjennomkjøring med intervaller, og deretter rolige, lengre turer fram mot konkurranse, forklarte Nystad.

– Resultatene har ikke vært de beste den siste tiden, men jeg tror nok også at han har prøvd å snakke seg litt ned. Han har følt at det har buttet litt, men når han får roet seg ned denne uken her, så kommer han hit som om det er en vanlig rennhelg. Da tror jeg det blir veldig, veldig bra på lørdag. Han er brutalt sterk, vurderer landslagssjef Vidar Løfshus.

– Sundby blir 39 sekunder bak i Östersund og blir skeptisk. Petter Northug kommer inn 44 sekunder bak seieren og er strålende fornøyd med tanke på det som skal komme. Hvorfor er det slik?

– Det har med å gjøre at Petter har følt seg trygg ganske lenge, mens Martin har manglet de samme bekreftelsene siden Tour de Ski. Det ligger nok der. Martin kjører en lett hardøkt tirsdag, pluss noen rolige langturer fram til avreise hit torsdag. Fredag er det oppladning her i Falun, og lørdag smeller det, sier Løfshus.

Kvinnenes lag til skiathlon (15 km) ble også presentert av trener Egil Kristiansen tirsdag.

Marit Bjørgen er titteholder, og derfor har Norge fem plasser på distansen. I tillegg til Bjørgen går Therese Johaug, Heidi Weng, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Martine Ek Hagen lørdag.

VM i Falun starter med sprint torsdag. (©NTB)