— Jeg våger ikke håpe på en gullmedalje, men det er på sin plass å gjøre dette, sier Tore Hordnes, president i Norges Friidrettsforbund.

I et brev sendt denne uken ber nå Friidrettsforbundet Den internasjonale olympiske komité (IOC) om å teste Olga Kaniskinas dopingprøve fra OL 2008 på nytt.

Russiske Kaniskina tok gull på 20 kilometer kappgang foran Kjersti Tysse Plätzer under OL i Beijing for åtte år siden. I etterkant av OL 2008 har Kaniskina vært utestengt i tre år for dopingmisbruk fra august 2009 til oktober 2012, og alle hennes resultater fra sommeren 2009 og sommeren 2011 er annullerte.

Friidrettsforbundet frykter at Kaniskina også kan ha vært dopet da hun slo osingen Tysse Plätzer i 2008. «IOC har allerede kunngjort at de vil reteste prøver både fra Beijing i 2008 og London 2012 og det er derfor naturlig at denne henvendelsen blir sendt nå», heter det i brevet.

— Det er viktig at vi tar vare på de rene utøvere, og at de som ikke har jukset får den plasseringen de skal ha. Men vi kan selvsagt ikke si noe om hvorvidt denne prøven kommer til å være positiv eller ikke, sier Hordnes.

I den senere tid har flere blitt tatt for gamle synder. Trond Nymark er for eksempel nylig blitt oppgradert til verdensmester på 50 kilometer kappgang fra 2009. Nymark gikk inn til annenplass bak Sergej Kirdjapkin i VM i 2009, men russeren er i etterkant blitt tatt for doping og fratatt sine gull fra VM 2009 og OL 2012. VM-gullet hans fra 2005 står imidlertid ettersom det er foreldet. Noe som betyr at Nymarks fjerdeplass fra 2005 ikke blir oppgradert til medalje.

Kjersti Tysse Plätzer har ikke vært tilgjengelig for kommentar i denne saken, men har tidligere sagt til BT at hun føler seg som moralsk OL-vinner fra 2008. Det internasjonale friidrettsforbundet knuste Tysse Plätzers håp om å få gull i et intervju med BT i fjor, men nå kan hun altså få gull likevel dersom alt går hennes vei.

--------------------

Doddo er nådeløs i ny podkast: Deyver Vega må inn på laget! Hør podkasten i iTunes her. Eller klikk på play-knappen i vinduet under: