«Flat mage på 6 uker», «Stram kropp på fire uker» og «Forbrenn mest mulig fett før sommeren». Du har sikkert sett dem? Overskriftene i media som lover deg en kropp eller kondisjon som en toppidrettsutøver på bare få uker, så lenge du følger en spesiell oppskrift.

Liv Riseth mener alt fokuset på mengde, effektivitet, figurforming og prestasjon, kan virke mot sin hensikt. Hun jobber som stipendiat ved NTNU og daglig leder for klinikken 3T Helse.

— Det er jo veldig få som vil klare å få flat mage på seks uker, eller kondisjon som en toppidrettsutøver. Hva gjør det da med lysten og motivasjonen til å være i fysisk aktivitet? Jeg tror alt fokuset på effektivitet og prestasjoner kan påvirke enkelte negativt, mener Riseth.

- Enklere å formidle og forske på

- Hvorfor tror du det er så stort fokus på hvordan man får maksimal effekt av trening?

— Det er enklere å formidle for media, og enklere å forske på enn eksempelvis hva det er som gjør at folk klarer å holde seg i aktivitet, sier Riseth.

- Er det ikke forståelig at folk vil komme seg fort i form?

— Helt klart. På samme tid er det noe med at hva skal forskere pålegge folk. Er det realistisk å få flat mage, og skal man da kjempe mot noe som ikke er helt realistisk? En annen ting er hva det er man setter i hodet på folk. Betyr det egentlig noe å oppnå flat mage? undrer Riseth.

I sin doktorgrad, finansiert av Forskningsrådet og treningssenterkjeden 3T, forsker hun på folksbruk og mål for treningen ved treningssenter. Hun mener media, forskere og folk flest, bør endre fokus.

— Det er neppe lite trening med maksimal effekt som er årsaken til overvekt og uhelse, men snarere energitett mat og inaktivitet. Det er jo svært sannsynlig å tro at folk flest motiveres lettere av aktiviteter som oppleves som lystbetont, motiverende og artige, enn som et blodslit hver eneste gang, sier Riseth.

Jan Hoff. Foto: Terje Trobe

— På jordetJan Hoff, medisinprofessor ved NTNU, er mildt sagt uenig med Riseth.

— Hvem er ikke opptatt av resultater? Skal man ikke være det? Hvor langt ut på jordet går det an å komme, sier Hoff oppgitt.

Han har, sammen med kollega Jan Helgerud, gjort en rekke studier på hvordan man kan prestere bedre innen utholdenhetsidrett. Konklusjonen er at 4x4-intervaller (se faktaboks) er den mest effektive metoden. Hoff har også tidligere uttalt at de fleste i treningsbransjen «gir dårlige råd og råd på sviktende grunnlag» .

— Vi påpeker hva som er lurt å gjøre hvis du vil berge helsen din, ved å unngå hjerte- og karsykdommer og livsstilssykdommer. Men om du vil gjøre noe annet, så er det frihet til det, sier Hoff.

- Hva tenker du om at Riseth mener at det er enklere å forske på hvordan man får maksimal effekt av trening, enn eksempelvis hva det er som gjør at folk klarer å holde seg i aktivitet?

— Det er en latterlig påstand. Det er ikke lett å være i forskningsfronten og publisere resultater på hvilken trening som gir best effekt. Hun må gjerne skaffe seg en doktorgrad i psykologi, for å finne ut hva som motiverer i lengden. Men jeg ville ikke spurt en NTNU-stipendiat ansatt i 3T, sier Hoff.

«Trylleformelen»

Riseth sier dette om Hoff og hans forskning:

— Det er litt for snevert å tenke at «trylleformelen» 4x4-intervaller motiverer alle til jevnlig og tilstrekkelig aktivitet. Den beste treningen og aktiviteten er jo den det faktisk blir noe av. Virkeligheten er annerledes og mer sammensatt enn det som foregår inne på et forskningskontor, mener Riseth.

Hun viser til en ny studie ved NTNU , der forskere ved K.G. Jebsen Senter for Hjertetrening (CERG) ville undersøke om vi blirmer aktive når vi kommer i bedre form. Konklusjonen var at de som trente med høy intensitet (4×4 og 1×4 intervaller), økte kondisjonen, men minsket aktivitetsnivået. De som trente med moderat intensitet, ble derimot mer aktive. Dette omtales også i en CERG-blogg av førsteforfatter Nina Zisko.

- Overtolke data

Hoff har lest gjennom NTNU-studien, men stiller spørsmålstegn ved konklusjonen.

— Studien gikk over bare seks uker, og det var ikke forskjell mellom gruppene i noe annet enn hverdagsaktivitet hos de som hadde trent på tredemølle med moderat intensitet. Hverdagsaktiviteten var i hovedsak basert på skrittelling, som har begrenset nøyaktighet. De fleste forfatterne er min tidligere studenter. Det er bra at studentene våre forsøker å finne hva som gir langsiktige helseeffekter. Men det ser ut som de prøver å overtolke sine egne data, sier medisinprofessoren.

Han forteller at studier han har gjort har vist at høyintensiv intervalltrening har bedre langtidsmotiverende effekt enn annen trening. Eksempelvis en evaluering av fysisk aktivitet på resept i Nordland og Buskerud fylkeskommune .

— De som gjorde 4x4-intervaller, hadde større framgang, og beholdt forskjellen etter ett år. Det var også mindre frafall. For meg er det rimelig logisk at du ønsker å fortsette med noe som virker, sier Hoff.

Trine Karlsen. Foto: NTNU/Berre AS

— Setter ting på spissenTrine Karlsen er forsker ved CERG og en av medforfatterne av NTNU-studien fra Zisko og kollegaer.

— Hoff vet å sette ting på spissen. Vi overtolker ikke våre data. Dette er data der vi har blindet analysen av aktivitetsdata. Vi har heller ikke brukt skritteller, men et akselerometer. Det har flere komponenter enn en skritteller og er per i dag noe av det mest nøyaktige man kan bruke. Det måler varme i hud, om du sitter eller står, og hvor mye du beveger deg, sier Karlsen.

- Er det vitenskapelig grunnlag for å si at de som trener med moderat intensitet blir mer aktive enn de som trener med høy intensitet?

— Nei, det må gjøres større studier for å kunne trekke bastante konklusjoner på det. Men jeg tenker at et av de store spørsmålene er hva som er viktigst for fremtidig helse. Er det å øke kondisjonen eller aktivitetsnivået? Det holder vi på med en større studie om nå, sier Karlsen.

- Liv Riseth ønsker mindre fokus på effektiv og figurformende trening, fordi hun mener det kan gjøre at enkelte mister motivasjonen og lysten til å trene. Hva tenker du om det?

— Jeg tenker at det er like mange motivasjoner for å være fysisk aktiv eller inaktiv, som det finnes personer. Men det er nok mange som blir skremt fordi de synes treningen høres mer komplisert ut enn det egentlig er, sier Karlsen.