Bischofshofen (Aftenposten): De siste dagene har det væt oppstyr rundt Anders Jacobsens påkledning i nyttårsrennet. Ord som juks, triks og gråsone er brukt.

Vinneren av nyttårshopprennet hadde trukket ermene på dressen litt for langt forbi håndleddet. Derfor fikk han en advarsel av Sepp Gratzer, som er utstyrskontrollør. Det har skapt mye støy.

Vilberg, som er sjef for de norske dressene, tar oppstyret med ro. Han mener Norge henges ut, til tross for at alle nasjoner prøver å tøye grensene så langt som mulig.

— Det er slik i alle idretter. Skredderen i skihopping er langrenns svar på smørebussen, mener 29-åringen.

Har erfaring som hopper

Han har selv vært skihopper i mange år og deltatt i Hoppuka. Bæringen ga seg for fem år siden. Da Alexander Stöckl ble ansatt som landslagstrener, ble han hyret inn.

— Regelverket er tydelig, men vi prøver hele tiden å komme så nær regelen som mulig, uten å gå over streken.

Skredderen Anders Vilberg passer på at Anders Jacobsen og de andre skihopperne har hoppdresser som passer optimalt til hver enkelt. Foto: Mette Bugge

— Hvis regelverket er så klart, hvordan er det mulig å kunne finne på noe da?- Det kan jeg ikke si. Det er hemmelig, sier Vilberg, som legger til at det ikke bare er dress, men også sko, bindinger og ski som hører til utstyret.

— Det virker kanskje rart, men alle nasjoner spionerer, filmer og følger med på andre. Også vi.

- Men er det verdt det når det skaper så mye støy for Anders Jacobsen som nå?

— Ja.

Vilberg legger til at Hønefoss-hopperen på ingen måte ble disket.

— For det første hadde Anders vunnet i Garmisch-Partenkirchen uansett. På den annen side er det litt å hente her og der.

- Dere snakker om gråsoner, men er det moralsk forsvarlig å holde på slik med å utnytte regelverket?

— Ja, fordi vi holder oss innenfor.

- Norge har hatt noen diskvalifikasjoner i sommerens Grand Prix. Har det vært bevisst, for å se hvor langt det er mulig å gå?

— Nei, det har faktisk vært tilfeldigheter.

Viktig å ha en god hoppdress

Roy Erland Myrdal er trener og skredder i Kollenhopp. Han støtter Norges linje, om å følge regelverket og likevel være litt oppfinnsomme.

— Det er en gang slik at det er et veldig strengt regelverk for hvordan dresser skal være, men det har vel nesten ført til at det er enda viktigere å ha en enda bedre hoppdress enn tidligere.

- Hva er en god hoppdress?

— Det er en dress som er hensiktsmessig til å fly med, men innenfor regelverket.

- Er det et mål å lure kontrolløren?

— Nei, det prøver vi ikke på.

Myrdal legger til at påstandene om borrelås og luftlommer, bare er fjas.

- Finnes det en etisk grense?

— Nei, for så vidt ikke. Det er retningslinjer for hvordan sømmene skal være i en hoppdress og vi følger dem. Det er som i smørebussen, bare at vi tilpasser dressen best mulig til den enkelte utøver. Det er derfor ingen dresser er like.

- Er Jacobsen en luring?

— Han er hverken bedre eller verre enn de andre.