Doping og Russland er i ferd med å bli synonymer. Mandag ble det først kjent at den verdenskjente tennisspilleren Maria Sjarapova har testet positivt på dopingmiddelet meldonium.

Så fortsatte skjelettene å ramle ut av skapet tirsdag, med regjerende OL-vinner på kortbane Semion Elistratov og verdens beste skøytesprinter Pavel Kulizjnikov, som begge har testet positivt på det samme stoffet.

BAKGRUNN:

— Det er helt sykt egentlig. Utrolig skuffende og kjedelig for skøytesporten. Nå er Pavel tatt for andre gang etter å ha vært så god og dominerende. Det er ekstra ille, og utrolig kjedelig for dem som er blitt knust av ham helg etter helg, sier Sverre Lunde Pedersen.

SKUFFET: - Jeg er ganske sjokket over at Pavel er tatt, siden han har vært utestengt tidligere, sier Håvard Holmefjord Lorentzen. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix.

Skøytekollega Håvard Holmefjord Lorentzen fikk gull i posten, etter å ha vært den beste på 1000 meter under junior-VM i 2012. Men nettopp Kulizjnikov sto over ham på pallen. Likevel ble gullet Lorentzens fordi Kulizjnikov ble tatt i doping høsten 2012.Den gangen var det kroppsbyggerdopet methylhexamine Kulizjnikov hadde brukt. Nå er det altså meldonium, et stoff som skal forbedre restitusjonen og hjelpe til med å bygge muskler, skøytesprinteren har misbrukt. Meldonium ble forbudt fra 1. januar i år.

Kulizjnikov er altså tatt i doping for annen gang, selv om han bare er 21 år.

— Umenneskelig fort

Denne sesongen har Kulizjnikov vært suveren på 500 og 1000 meter. Sist høst brøt han drømmegrensen på 34 blank på 500 meter da han gikk på 33,98 i Salt Lake City, og Jeremy Wotherspoons rekord fra 2007 ble slettet. Han har også gull både fra VM enkeltdistanser og sprint-VM denne sesongen.

— Pavel har levert tider som er på grensen til det umenneskelige. Han har gått vanvittig fort. Nå blir det mange som får medaljer i posten, sier Lorentzen, og legger til:

— Jeg har ikke tillit til verdensrekorden hans på 500 meter lenger. Jeg håper Jeremy får den tilbake. Men ettersom dette stoffet først kom på dopinglisten ved nyttår er det vel usikkert hva som skjer, sier Lorentzen.

Ikke velkommen

Bergenseren er direkte kollega og konkurrent med Kulizjnikov ettersom også han er sprinter. Forholdet er alt annet enn hjertelig.

— Jeg håper jeg ikke treffer ham igjen, sier Lorentzen.

Pedersen er av samme oppfatning.

— Det blir vanskelig å forholde seg til ham etter dette. Han bør etter mitt syn aldri få konkurrere på en skøytebane igjen. Når han er tatt to ganger, er han ikke veldig velkommen i miljøet, sier Pedersen.

Hva som blir Kulizjnikovs straff er uklar, men utgangspunktet i dopingregelverket er utestenging på livstid når man blir tatt for annen gang.

— Jeg håper han blir utestengt på livstid, det å jukse seg til medalje hører ikke hjemme noe sted, sier Lorentzen.

Håvard Bøkko er også tydelig på Twitter. Han skrev dette etter at nyheten ble kjent: "Dear Pavel. If this is true, we don't want to see you again. Ever."

Systematisk doping

Russland har drevet med systematisk doping innenfor friidrett, og landets deltakelse i sommer-OL i Rio de Janeiro henger i en tynn tråd. Nå kan man kanskje også begynne å snakke om systematisk doping innenfor vinteridrett.

— Det er flere russere som blir tatt. Det er bra at systemet virker og at de som doper seg blir tatt. Russerne må innse at de må konkurrere på like vilkår som andre, sier Pedersen.

Lorentzen mener alt tyder på systematisk doping.

— De har tydeligvis brukt dette stoffet veldig systematisk i Russland siden det nå viser seg at flere forskjellige utøvere blir tatt.

Disse sakene er mest lest det siste døgnet: