Stavanger (aftenbladet): — Vi vurderer alltid hvordan vi kan bli mest mulig effektive. Når organisasjonen vår er i stadig endring, kan det også få konsekvenser for bemanningen. Det er helt naturlig å se på den biten før 2015-budsjettet skal legges, sier Viking-direktør Arne Larsen Økland til Aftenbladet.

Selv om inneværende år fortsatt ikke er omme, er det klart at Viking ikke klarer å levere et 2014-regnskap i balanse. Økland vil ikke kommentere minustall, men etter det Aftenbladet kjenner til, vil sviktende inntekter sørge for at underskuddet blir på rundt 3-4 millioner kroner.

Erstatter Aksland internt?

Den samme økonomiske hverdagen har også truffet andre eliteserieklubber med full kraft. En klubb som Brann har allerede sendt ut oppsigelse til tre-fire medarbeidere på grunn av sviktende inntekter.

Viking-direktøren er godt i gang med neste års budsjett. Han beskriver jobben som både krevende og utfordrende. Han understreker at det nesten er umulig å kutte seg til balanse, klubben må også skape nye inntektskilder dersom de skal opprettholde de sportslige målsettingene.

Nylig sa kommersiell direktør Dag Ove Aksland opp sin stilling. Det er ikke bestemt om jobben skal lyses ut, men ett aktuelt alternativ er at han blir erstattet av interne krefter som allerede jobber i markedsavdelingen.

Bruker 50/50 på sport og adm.

Viking bruker i dag rundt 25 millioner kroner til sport/spillere. Omtrent samme beløp brukes årlig på administrasjon/trenere. Økland vil ikke være kategorisk på spørsmål om det er en fordeling de er fornøyde med.

— Det finnes ikke et enkelt svar på spørsmålet, det er vanskelig å sette det ene opp mot det andre. Vi drifter et stort stadion og har personalkostnader knyttet til det. Men vi driver for dyrt i forhold til inntektene, påpeker Økland.

Dag Ove Aksland gir seg som kommersiell direktør i Viking for å begynne i Coop Handel Norge. Foto: Stavanger Aftenblad

Den planlagte emisjonen lar også vente på seg. Innkallingen til aksjonærene er fortsatt ikke sendt ut. Det betyr at de friske pengene, som skal gå til spillerinvesteringer, trolig ikke er disponible før juletider. Det er foreløpig ukjent hvor mye penger Viking vil be sine eiere om, men etter det Aftenbladet kjenner til vil beløpet ligge på mellom 15-25 millioner kroner.

Rødt også i Sandnes Ulf

Sandnes Ulf sliter også med røde tall, og vet heller ikke i hvilken divisjon klubben spiller i neste år. Blir det nedrykk, kan det bli oppsigelser i administrasjonen.

— Økonomien er en utfordring, og vi prøver å spare der vi kan. Både billettinntekter og kiosksalg har sviktet, selv om vi var forsiktige i våre budsjettanslag på dette området. Derimot er det ikke så enkelt å spare på reiseutgifter. Så lenge vi fortsatt kjemper om fornyet kontrakt må spillerne forberede seg maksimalt, og reise til bortekampene dagen før. Skulle vi rykke ned blir hverdagen en annen, og jeg kan på det nåværende tidspunkt ikke utelukke at det da kan bli gjort grep i administrasjonen, sier styreleder i Sandnes Ulf, Terje Hopen til Aftenbladet.