Før helgen spurte BT om å få se reiseregningene til Branns daglige leder Vibeke Johannesen og sportssjef Rune Soltvedt så langt i 2016. Mandag la klubben frem alle reisebilag i tillegg til en detaljert oversikt over Soltvedts og Johannesens forbruk (avbildet).

VIL VÆRE NØKTERN: - De som jobber med reisene vet at det går på bekostning av noe dersom vi bruker mye på reiser. Nå når kampene blir satt i god tid, sparer vi litt på det. Foto: Rune Nielsen. Foto: Rune Nielsen

Ledelsen var åpen om alt, ned til hvor mye vannet kostet da Rune Soltvedt spiste i Costa Rica, da han var på tur for å erverve Deyver Vega. Og til hvor mye Johannesen brukte på parkering da hun var på tur til Oslo for å delta på fotballtinget og Uefa-møte. BT fikk full tilgang til å se gjennom reiseregningene med bilag, men fikk ikke kopier eller ta bilder.

Mange reiser Johannesen og Soltvedt deltar på er sammen med resten av laget, og ikke spesifisert på de to. Klubben dokumenterte dermed også de to sjefenes andel av utgiftene til treningsleiren i Florida i januar.

— Vi prioriterer knallhardt

— Jeg synes ikke det er en plikt at reiseregningene skal i media med jevne mellomrom. Men vi har forståelse at det er nødvendig nå, sier Vibeke Johannesen, daglig leder i Brann.

Som kjent har norsk idrett – spesielt Norges Idrettsforbund og Norges Fotballforbund – vært gjenstand for et kritisk søkelys når det gjelder enkeltpersoners pengebruk på reise, samt størrelsen på organisasjonene og lønningene de siste ukene.

BT fant ingen tegn på ekstravagant pengebruk hos Brann. Johannesen har levert reiseregninger for 17.129 kroner i år (i tillegg til 12.837 andel av fly og opphold, treningsleir i USA). Soltvedt har levert reiseregninger for til sammen 44.464 kroner (i tillegg til 7749 andel av opphold, treningsleir i USA. Betalte fly utenom.).

— Både Rune og jeg kjenner på dette med økonomien på kroppen hver dag og prioriterer knallhardt. Vi vil helst bruke minst mulig på reiser, og heller prioritere andre ting. Men vi kan ikke la være å reise på fotballtinget og møter, og Rune må av og til reise og møte en spiller, Vega for eksempel, sier Johannesen.

Kostnaden ved Branns første bortetur – kampen mot Strømsgodset 13. mars – ble også lagt frem. For Branns tropp og støtteapparat kostet det om lag 100.000 kroner i reise og opphold å spille kamp i Drammen. Til Drammen betalte Brann 2365 kroner pr. flybillett, om lag 557 kroner pr. hotellrom, i tillegg til måltider.

Ingen plikt

Tirsdag krevde kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) full åpenhet fra Norges Idrettsforbund. Fra og med 1. januar 2017 krever ministeren at allmennheten skal ha innsyn i regnskap ned på bilagsnivå for Idrettsforbundets sentralledd.

Idrettsforbundet mottar nesten 90 prosent av inntektene sine fra det offentlige. Det er grunnlaget for ministerens krav om innsyn. Brann, derimot, finansieres ved hjelp av egne inntekter, og har dermed ingen formelle offentlighetskrav klubben må etterleve.

I et skriv til BT som avisen fikk overrakt sammen med at reiseregningene ble fremlagt, forklarte Brann hvorfor de gjør dette nå, og at de egentlig ikke mener det er nødvendig. Brann skriver:

  • "Vi har ingen plikt til å legge frem denne type informasjon for BT. Vi gjør det først og fremst for å unngå et avisoppslag om at vi nekter å være åpne og faren for at noen da tror vi har noe å skjule. "

  • "Vi understreker at både vårt styre, revisjonsselskap og kontrollkomiteen i Brann har den nødvendige innsikten som trengs for å påse at vi har en nøktern pengebruk. "

  • "Vi tror både BT og vårt publikum vil være mer tjent med at vi bruker tiden til å skape vekst og fremgang for klubben enn å lage den typen oversikter".

Omdømmeproblem

BTs utgangspunkt for å spørre om innsyn var å teste Branns åpenhet. Poenget er ikke begjære innsyn i tide og utide, men at en mulighet for å bli sett i kortene gjør det vanskelig å utnytte sin posisjon og ha unødvendig høye utgifter.

— Vi belyser så gjerne situasjonen, og jeg skjønner det prinsipielt viktige når det gjelder innsyn i reiseregninger. Vi håper og tror at vi som ledere i Brann, som er en medlemsstyrt klubb, at folk ser at vi søker å drive fornuftig, sier Johannesen. Før hun legger til at hun ikke mener reiseregninger er det viktigste for media å gripe fatt i.

— Fotballen har et omdømmeproblem, men man burde heller sett på det overordnede med organisering, disponering og prioriteringer. Spørsmål som: Hvor skal veksten ligge i organisasjonen? Hvilken plattform skal man ha? Hva er det strategiske fundamentet? Hvordan skal man få med seg alle? Hvordan skal vi fremstå? Hvilke ledere skal vi ha? Hvilke folk skal vi ha med oss? Det er det store bildet som er interesseant. Jeg tror ikke alt blir bra dersom offentligheten får se reiseregninger.

Johannesen understreker også at hun mener bildet som nå tegnes av norsk fotball er ubalansert.

— Det er satt veldig stort fokus på det som er gjort negativt nå, selv om jeg er sikker på det er gjort veldig mye positivt. Nå er det ikke et balansert bilde som blir formidlet, og folk får dermed ikke gjort seg opp en egen mening.