Norge planlegger å ha fire EM-byer, Sverige fem, når de to landene søker om å arrangere EM i 2016. Det som er klart er at Oslo må få et nytt nasjonalanlegg som erstatter Ullevaal med plass til 55.000 tilskuere dersom det skal bli EM. I tillegg må én norsk by ha en stadion med plass til 44.000, og to 33.000. Bergen, Bodø, Stavanger, Trondheim og Lillestrøm kjemper om å bli de tre EM-byene utenom Oslo. I Stavanger og Trondheim er det bare aktuelt å bygge ut Lerkendal og Stavanger Stadion. På grunn av lokale forhold kan man bare utvide til 33.000 de to stedene.

Dermed seiler Bergen opp som den mest aktuelle byen for å romme et stadion med plass til 44.000. Brann Stadion kan ikke utvides så mye. Dermed må det bygges nytt i Bergen om det blir EM.

Har bestemt stadiontomt

Prosjektgruppen som har jobbet frem Bergens søknad som sendes innen fristen går ut i dag, har bestemt seg for hvor en ny stadion skal ligge. Stadionprosjektet er en av nøkkelfaktorene som skal sikre at Norges Fotballforbund (NFF) velger Bergen som Norges nest viktigste EM-by. Lillestrøm er den andre kandidaten for en stadion med plass til 44.000. I Bodø sees det bare på muligheten for å bygge for 33.000 tilskuere.

De involverte holder kortene tett til brystet i påvente av en pressekonferanse neste uke.

– Vi ønsker ikke å offentliggjøre stedet ennå, men neste uke skal vi berette om Bergens EM-ambisjoner. Vi ønsker ikke noe hemmelighold, men det er mest ryddig å vente til fristen er gått ut, sier Monica Mæland, byrådsleder i Bergen. Hun har ledet Bergens EM-prosjektgruppe.

Branns nye bane

Det legges opp til at Brann skal bruke den nye banen etter EM, sammen med andre idretter.

– Jeg tror Bergen vil ha behov for en byarena på sikt, sier Mæland.

En slik arena skal finansieres delvis lokalt og delvis statlig.

– Vi ser for oss en modell der Brann, næringsliv og kommune tar de investeringer som må til for å bygge den banen som trengs på permanent basis, for eksempel en bane med plass til 25.000. Deretter skal staten betale prisen for å bygge opp til 44.000 og ned igjen til 25.000 etterpå, sier Roger Solheim, informasjonssjef i NFF.

Alle EM-stadionene må stå klare to år før EM starter, krever UEFA. Det aksepteres ikke midlertidige konstruksjoner med stillas.

– UEFA krever skikkelige stadionanlegg. Planen vår er å bygge de nye arenaene som moduler, slik at når vi bygger dem ned igjen etter EM, så kan de brukes andre steder som i 2. divisjon eller i andre idretter, sier Solheim.

115.000 sengeplasser

Alle som jobber med EM BT har snakket med, blir bare mer og mer positive når det gjelder realismen i prosjektet. Og alle viser til at Bergen og Norge gjør seg veldig attraktiv for andre begivenheter med å vise seg i stand til å arrangere fotball-EM, verdens tredje største idrettsarrangement.

I Bergen har man funnet ut at det finnes 115.000 senger innenfor en 100 kilometers radius av EM-arenaen.

– Vi har summert det som er av hotell, skoler, hytter, private boliger og annet som kan benyttes til overnatting og kommet frem til 115.000. Det tilfredsstiller UEFAs krav, sier Ole Warberg, reiselivsdirektør i Bergen, som har vært med i EM-komiteen. Han har også sett på fansonene – stedet der de mange som ikke har billett kan samles for å se kamper.

– Fansoner er Bergen ideelt for. Vi har Koengen, Nygårdsparken, Torgallmenningen også videre. Slike fester er noe av det Bergen er virkelig sterk på, sier Warberg.

Fakta

Norge og Sverige søker om fotball-EM i 2016.

I dag må de seks aktuelle norske vertsbyene sende inn sin søknad til Norges Fotballforbund (NFF) der de presenterer sitt EM-opplegg. Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Lillestrøm og Bodø er aktuelle. Fire velges ut.

  • 1. juli skal byene ha en muntlig presentasjon overfor styret i NFF.

  • 9. juli velger styret i NFF hvilke byer som får være med.

  • 15. august skal NFF sende en søke staten om økonomisk garanti til å arrangere fotball-EM.

  • 15. februar søker Norge og Sverige UEFA om fotball-EM.