OSLO (aftenposten.no): Det kan diskuteres hvor god den svenske fotballstjernen er i kamper som gjelder. 25 mål på 77 kamper etter snart ti sesonger i verdens beste fotballturnering er ikke veldig imponerende. Men målt i oppmerksomhet er det ingen som slår Zlatan før kveldens gigantduell på San Siro.

– Dette er som en helt vanlig fotballkamp, forsøker 30-åringen seg med før Milan-Barcelona i Mesterligaens gruppe H.

Noe som er helt feil. Det er ikke en vanlig fotballkamp. Hverken for lagenes supportere, Zlatan selv, eller resten av Fotball-Europa.

Dette er Ibrahimovics første møte med gamleklubben Barcelona etter den kontroversielle avskjeden for 15 måneder siden.

Tilbys valium

Og det er bare to uker siden svensken skjelte ut mange av sine Barcelona-kolleger, og trener Pep Guardiola spesielt, i biografien «Jäg är Zlatan Ibrahimovic».

Zlatans forsøk på å tone ned kampen, og dens betydning, kan ikke kalles vellykket.

– Jeg får kanskje gi ham litt valium, spøkte Milan-trener Max Allegri på gårsdagens pressetreff i Milano.

I Italia og Spania har Milan-spissen dominert både førstesidene og TV-sendingene i flere dager. Selv om begge lag allerede er videre fra gruppespillet, er prestisjeduellen omtalt som «årets kamp». Eller «Ibra mot Barcelona», som den også heter i Italia.

I spanske medier er coveret på Zlatan-biografien brukt som toalettpapir, slik at Barcelona-trener Guardiola kan ha noe «å tørke seg med».

Hetsen og den verbale krigføringen er ikke noe mindre i Italia. Den profilerte programlederen Marco Nosotti i italienske Sky har brukt beste sendetid på høytlesing fra Zlatan-biografien, selvfølgelig fra kapittelet som omhandler Guardiola og Barcelona-stjernen.

(Artikkelen fortsetter)

AMPER STEMNING: Forholdet mellom Pep Guardiola og Zlatan Ibrahimovic er ikke det beste (Foto: Digitalsport).

Og tidligere denne uken fikk samme TV-stasjon tilgang på Barcelonas luksushotell Rosa Grand. Reporteren hadde tatt med målbånd, og konklusjonen var at sengen Lionel Messi skulle sove i var én meter.

«Skoleguttene»

– Det er mulig noen vil forsøke å trigge saker ekstra etter mine uttalelser, fastslo Ibrahimovic overfor Aftonbladet rett etter bokutgivelsen.

Han fikk naturlig nok rett i det. For bokutgivelsen har skapt harme blant enkelte i Barcelona-leiren. I biografien kaller blant annet Zlatan Barcelona-spillerne for «skolegutter». Og Guardiola var en trener «uten baller».

– Jeg ble overrasket og skuffet over Ibra. Vår trener har lært meg alt om fotball, uttaler midtbanemaestro Xavi.

– Det er Milan som møter Barcelona, ikke Ibra som møter Barcelona, sier Sergio Busquets, noe provosert over at en svenske stjeler all oppmerksomheten.

Seydou Keita er også det man på Zlatans språk heter «besviken»:

– Jeg visste at han var sint da han dro, men ikke at det var på dette nivået. Jeg vet at om jeg selv var i hans situasjon ville jeg aldri sagt noe lignende.

Fakta/Zlatan i Mesterligaen

Ajax 2002/03: 5 mål på 13 kamper.

Ajax 2003/04: 1 mål på 6 kamper.

Juventus 2004/05: 0 mål på 6 kamper.

Juventus 2005/06: 3 mål på 9 kamper.

Inter 2006/07: 0 mål på 7 kamper.

Inter 2007/08: 5 mål på 7 kamper.

Inter 2008/09: 1 mål på 8 kamper.

Barcelona 2009/10: 4 mål på 10 kamper.

Milan 2010/11: 4 mål på 8 kamper.

Milan 2011/12: 3 mål på 3 kamper.