— Jeg vil veldig gjerne gjøre det bra i OL. Da nytter det ikke å gjøre ting halvveis, sier småbarnsmammaen fra Hardanger.

På høstferie hjemme i Odda har hun funnet tilbake til løpsgleden og lykken over endelig å være skadefri.

— Det kjennes fantastisk endelig å kunne løpe på skikkelig igjen. Å løpe intervaller rundt Sandvinvatnet i hjemlige omgivelser og i nydelig høstsol, gir meg en sterk lykkefølelse, sier 34-åringen.

Reiser før jul

Like før jul setter hun seg på et fly med kurs for Sør-Afrika. Med på lasset er ektemannen Frode (som selv har en 4. plass i seiling fra OL i Aten) og sønnen deres, Ferdinand (2). De vender ikke hjem igjen før etter tre måneder.

Hun starter med høydetrening i Dullstroom (2100 meter over havet) og blir der til 10. januar. Så går ferden videre til Potchefstroom (1200 moh.) til midten av februar – før hun avslutter i Stellenbosch i lavlandet ved Cape Town.

Trener Knut Jæger Hansen kommer på besøk to ganger.

— Jeg blir ikke med på første leiren. Der skal hun bare trene rolig mengde, sier han.

- Må være kreative

Han legger ikke skjul på at det er en dristig satsing.

— Det er jo ikke mye penger i Friidrettsforbundet. Men vi får det til. Planen står fast. Vi må bare være litt mer kreative. Vi jobber med ulike varianter av sponsorvirksomhet. Alt er ikke på plass, men vi kjører på uansett. Ingvill satser mye på OL, og vi må bare sørge for å gjøre alt så optimalt som mulig, sier han.

Ingvill Måkestad Bovim er innforstått med at OL-satsingen kommer til å tære på familiebudsjettet.

I år har hun hatt B-stipend fra Olympiatoppen. Det er på 70.000 kroner. Det rekker ikke langt.

— Jeg har ikke fått noen avtaler med Friidrettsforbundet eller klubben ennå. Men det vil nok ordne seg. Heldigvis er det helt andre levekostnader der enn hjemme i Norge. Vi sparer mye på bare å ha én flyreise. Vi bor også billig, sier hun.

Ekstra motivert

Hun legger ikke skjul på at satsingen mot OL i Rio er preget av en sterk indre motivasjon.

— At jeg mistet VM i Beijing har gjort meg ekstra motivert. Det er litt å revansjere, sier hun.

Hun mistet forrige OL på mest uheldige vis. Dagen før avreise til London-OL pådro hun seg en alvorlig skade i akillessenen. I 2013 hadde hun fødselspermisjon, og i 2014 rakk hun å bli nummer 9 i EM før hun på ny måtte opereres for akillessenen i sitt andre bein. Da hun skulle gjøre comeback i år, var uhellet ute på ny – og hun pådro seg en strekkskade i et løp i Belgia. Dermed mistet hun muligheten til å delta i VM, fire år etter den sterke 6.-plassen i VM i Sør-Korea i 2011. Nå satser hun alt på det som kan bli hennes første og siste OL.

— Jeg har en høy grad av motivasjon. Det er alfa og omega, forsikrer hun.

Ingvill Måkestad Bovim fastholder at satsingen ikke hadde vært mulig uten sterk støtte fra familien.

— Frode er også med som assistenttrener og barnefar. Men han må jo hjem en gang iblant for å jobbe. Da stepper foreldrene mine inn og kommer på besøk, forteller hun.

Klima som i Rio

— Du kan trygt si at vi er en familiebedrift som står sammen om dette, fortsetter hun.

- Hvorfor Sør-Afrika og ikke Kenya?

— Kenya var bra så lenge jeg bare hadde meg selv å tenke på. Men jeg drar ikke dit med en 2 år gammel gutt, med de urolighetene som er der, sier hun.

I Sør-Afrika, der kriminaliteten er stor, handler det også om å velge steder som er trygge.

— Vi kan ikke gå på akkord med det. Det må være trygt og ordentlig. Men vi har vært der tre vintre før, og det er få steder som er så bra. Vi har også venner derfra som stiller opp for oss og hjelper med alt det praktiske, sier hun.

Et annet pluss med Sør-Afrika, er klimaet.

— Med temperaturer opp mot 40 grader blir det god trening i forhold til det som venter i Rio. Generelt så tåler jeg varmen godt, sier Bovim.

PS! 22. oktober drar hun sammen med trener Knut Jæger Hansen til høyden i Sierra Nevada i Spania på Olympiatoppens fleridrettssamling. Samlingen varer til 10. november.