Magnus Carlsen-Sergej Karjakin 3,5-4,5

NEW YORK: Magnus Carlsen dukket opp i pressekonferanse-rommet, men virket å være i harnisk over at det tok lang tid å få Sergej Karjakin på plass. Til slutt rant det over for Carlsen. Han gestikulerte med armene, og stormet ut av lokalet. Like bak fulgte manager Espen Agdestein.

Kort tid etter kom rapportene om at Carlsen hadde forlatt bygningen.

Tilbake satt vinneren Sergej Karjakin alene og svarte på pressens spørsmål om det mest dramatiske partiet i VM så langt.

Etter å ha berget remis i to partier med svart, var det Carlsens tur til å åpne med hvite brikker. Det var dagen da hele Norge trodde at det snart endeløse rekken med uavgjorte partier i VM skulle være over. Og at det skulle være over med seier til den regjerende norske mesteren.

Det skjedde ikke.

Magnus Carlsen holdt lenge et lite overtak i kampen, men Karjakin fikk etter hvert bedre styr på spillet.

En Carlsen-tabbe etter nesten fire timers spill ga Sergek Karjakin et solid overtak i kampen. Dette trekket var slik at Karjakin kunne komme til å vinne kampen allerede på dette tidspunktet. Han kom seg unna, men han skulle komme til å gjøre flere tabber.

Sint, irritert og sur

Det var en tydelig skuffet og irritert Magnus Carlsen som først kom til pressekonferansen. Men da han måtte vente på at Karjakin skulle gjøre noen ekstra intervjuer før pressekonferansen kunne starte, stormet Magnus Carlsen ut av lokalet mens han veivet med armene. Da hadde han ikke sagt ett eneste ord hverken på pressekonferansen eller til rettighetshaver NRK som har tilgang på bakrommet.

Nordmannens reaksjon kan få store økonomiske konsekvenser. I FIDEs reglement for VM-kampen heter det nemlig at spillerne er pålagt å møte opp på de offisielle pressekonferansene.

Magnus Carlsen slet tungt med hvite brikker og det åttende partiet i årets sjakk-VM. Foto: NTB scanpix

Det står også at ethvert brudd på denne regelen kan bli straffet med opp til ti prosents fratrekk fra premiepengene. Premiepotten er på 1 million euro (rundt 9 millioner kroner). Vinneren får 60 prosent av dette, mens taperen får 40 prosent.

Det innebærer at Carlsens flukt kan bli straffet med et beløp tilsvarende 540.000 kroner dersom han vinner VM-kampen, og 360.000 kroner dersom han taper VM-kampen.

I FIDEs regelverk står det også at spillere kan bli kastet ut av VM ved «grove overtramp». Tirsdag morgen bekreftet FIDE på sine nettsider at Magnus Carlsen blit ilagt bot.

Ifølge kontrakten er han forpliktet til å stille på pressekonferansen uansett hvordan det går i kampen. Toppene i Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) satt sammen i møte i natt for å finne ut hvordan de skal straffe Carlsen for hans uteblivelse fra pressekonferansen.

— Det kommer en uttalelse fra FIDE i løpet av kvelden eller tidlig i morgen, sier pressesjefen for arrangementet, briten Andrew Murray-Watson til Aftenposten.

Carlsens fakter etter nederlaget vekker stor oppsikt.

— Det minner litt om Petter Northug og John McEnroe, sier forfatter og sjakkekspert Atle Grønn til Aftenposten natt il tirsdag.

Han tror dette vil endre VM-kampen.

— Dramaet tok seg opp. Det brede publikummet var dysset i søvn, men våkner nå, analyserer Grønn.

— Jeg forstår Magnus. Selvfølgelig var han skuffet, sa Sergej Karjakins manager Kyrillos Zangalis til Aftenposten. Han mente at det bare er for Carlsen å betale en eventuell bot og gå videre.

Magnus Carlsen ville ikke vente på Sergej Karjakin og forlot pressekonferansen før den hadde startet. Foto: Skjermdump, AGON Limited

Han går likevel ikke med på at denne VM-kampen er avgjort etter det som skjedde i New York i natt.

— Det er tidlig ennå. Det gjenstår fire tøffe kamper, sier Zangalis.

Makter ikke å bryte ned Karjakin

Magnus Carlsen slet flere ganger i løpet av det åttende partiet. Han prøvde en del litt overraskende trekk. Men den russiske spilleren som har fått oppnavnet «forsvarsministeren» hadde hele tiden kontroll.

Og til slutt ble Magnus Carlsen desperat. Gikk til motangrep med bare et drøyt minutt i tenketid mot den første tidskontrollen.

Akkurat da var det høy temperatur i Carlsen-leiren i spillehallen nederst på Manhattan.

Det skulle føre til at også Karjakin gjorde et dårlig dronningtrekk. Det var et trekk som gjorde at Magnus Carlsen fikk en åpning.

Han berget seg innenfor tidskontrollen og kampen kunne fortsette. Det var første gang i kampen at Carlsen var i nærheten av noe som kunne se ut som et tap.

Les også denne om hvorfor ekspert er bekymret:

Fikk ny sjanse

Etter dette dramaet jevnet det hele seg ut før Magnus Carlsen fikk et overtak nok en gang.

Heller ikke denne gangen maktet Magnus Carlsen å utnytte overtaket. Og som om han ikke hadde gjort nok dårlige trekk, kom han til å gjøre en bommert helt til slutt. Det skulle bli en skjebnessvanger bommert som ga Sergej Karjakin seieren.

De to spillerne har nå møttes i 8 av 12 partier.

Tirsdag er det hviledag før de to spillerne setter i gang med innspurten onsdag. Magnus Carlsen spiller med svart og bør slå tilbake og vinne øyeblikkelig.

Det gjenstår fire partier. Det niende og tiende partiet spilles onsdag og torsdag. Deretter skal de spille lørdag og mandag i neste uke. Trolig vil denne kampen gå helt til siste spilledag mandag 28. november. Dersom det fortsatt er uavgjort blir det en avgjørende spilledag med lyn— og hurtigsjakk onsdag 30. november.

Hør siste Aftenpodden Sport. Høgmos avgang, cupfinalen, Carlsens VM-kamp og langrennsåpningen blir diskutert :