Et økende antall nordmenn shopper nå hjemmefra. Ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå, ble det i første halvår solgt for over 8 milliarder kroner i norske nettbutikker. Det er en økning på 12,7 prosent fra tilsvarende periode i 2015.

Men i takt med at stadig flere handler hjemmefra, har også omfanget av kortsvindel på nett økt. For i årets seks første måneder er det avdekket mer kortsvindel enn noen gang tidligere. 115 millioner kroner har kortsvindlere fått med seg, ifølge Bits og Finans Norge.

– Og det er spesielt i forbindelse med shopping i nettbutikker at kortsvindelen har økt. På nett ble det svindlet for 75 millioner kroner første halvår, en dobling sammenlignet med samme periode i fjor. Dette er langt mer enn økt kortbruk og netthandel skulle tilsi, sier Stine Neverdal, kommunikasjonssjef i Finans Norge.

LES OGSÅ: Lurer du på hva som skjer dersom du taster feil i nettbanken?

Liten sannsynlighet for å bli svindlet

En stor del av denne svindelen har skjedd uten at de kriminelle miljøene har fått tak i selve bankkortene, forklarer Neverdal. I mange tilfeller har svindlerne stjålet kortinformasjon fra driftsmiljøer i utlandet, og så har de brukt dette til å handle på nettet med.

– Siden netthandelen og kortbruken øker, er det kanskje ikke så unaturlig at antall svindelforsøk også øker, sier Sveinung Hedding-Valvik, DNB-banksjef i Vest-Agder.

– Men det er fremdeles svært liten sannsynlighet for å bli utsatt for kortsvindel, all kortbruken tatt i betraktning, fortsetter han.

For tross alt, andelen svindel er forsvinnende liten. Av den samlede verdien på kortbetalinger i Norge utgjør svindel om lag 0,023 prosent, ifølge Finans Norge.

Reduser risikoen

Finans Norge mener det er flere ting forbrukerne kan gjøre for å redusere risikoen for å bli utsatt for nettsvindel.

– Regionsperre er en ting, men det er også lurt å holde datamaskinen oppdatert og sikret, samt å ha sparepengene sine på en annen bankkonto enn kortkontoen, opplyser Neverdal.

Og når man legger inn kortopplysningene sine på nettsider, bør man sjekke at adresselinjen inneholder en grønn hengelås.

Hedding-Valvik påpeker at det er viktig å alltid utvise en sunn skepsis og være klar over at det er mange kriminelle som prøver seg.

– Et godt råd er å sette opp SMS-varsling for kortbruket. Da vil man få en melding når kortet benyttes, slik at man raskt vil få vite det dersom kortet eller kortinfo blir misbrukt, sier banksjefen.

LES OGSÅ: Spar tusenlapper på disse enkle grepene

I tillegg har bankene i dag så gode mobilløsninger at det er lett å følge med hva som skjer på konto. Det bør man alltid gjøre, råder han.

– Og mistenker du at du er blitt svindlet, ta kontakt med banken eller kortutsteder så raskt som mulig for å få sperret kjøpet. Hvis det ikke lar seg gjøre å stoppe svindelen, kan du reklamere på kjøpet. Såfremt du ikke har utvist uaktsomhet, har du gode muligheter for å få igjen pengene.

Bankene har lagt til rette for å bruke sikkerhetsløsninger med personlige passord og kode ved betaling i nettbutikkene, såkalt 3D Secure autentisering. Dette kommer i tillegg til CVC- koden på kortet. – Svindelen ville ha gått kraftig ned hvis flere nettbutikker hadde tatt i bruk denne sikkerhetsløsningen, sier Stine Neverdal, kommunikasjonssjef i Finans Norge. Foto: Foto: Kyrre Lien / SCANPIX

Er nettbutikken pålitelig?

– Når du skal vurdere om en nettbutikk er pålitelig, kan du begynne med å se etter navn, post- og e-postadresse, telefon- og organisasjonsnummer, råder Ingeborg Flønes, direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet.

Det er fordi ærlige selgere vil bli funnet av kundene sine, og er derfor raus med kontaktinformasjon.

Du kan også bruke søkemotorer på nett for å finne ut om firmaet er til å stole på. Søk for eksempel på firmanavnet pluss ord som fraud, complaint, review. Dersom nettbutikken ligger i USA, kan du sjekke den på Better Business Bureau.

– Og tenk deg om to ganger før du betaler for en vare eller tjeneste på forskudd, som du for eksempel gjør dersom du bruker bankkort. Bruk heller kredittkort og betalingsløsninger som Paypal eller løsningen til finn.no, sier Flønes.

Bruker du kredittkort til betaling for varer og tjenester, belastes beløpet kredittkortet gjennom at beløpet reserveres. Når kjøpet forfaller til betaling, belastes dette kredittkortfakturaen, som du normalt får tilsendt månedlig.

– En annen fordel ved bruk av kredittkort er at du da har lovfestet rett på pengene tilbake om du ikke får det du har bestilt, uavhengig av i hvilket land selger befinner seg, avslutter hun.

FAKTA

Reduser sjansen for å bli svindlet

Bruk regionsperre når det er mulig

Følg med på kontoen din og meld straks fra til banken hvis du oppdager unormale transaksjoner.

Ha gjerne sparepengene på en annen konto i banken enn kortkontoen

Hold datamaskinen oppdatert og sikret

Sjekk at adresselinjen inneholder en grønn hengelås når du legger inn kortopplysninger

Hvis du får et tilbud som ser ut til å være for godt til å være sant, kan det være svindel

Vær varsom med lenker i e-poster og meldinger for å gå inn på sider hvor penger er involvert

Bruk kort med gode reklamasjonsmuligheter

Kilde: Finans Norge, Forbrukerrådet