Det kan være penger å spare på å bytte strømleverandør. Men før du takker ja, bør du passe på at du ikke er blitt servert et lokketilbud.

- Det har vært et problem at flere strømleverandører lokker til seg nye kunder med lave kampanjepriser, for så å skru opp prisen kraftig etter en måned eller to, sier Frode Elton Haug, juridisk direktør hos Forbrukertilsynet.

Har forbedret strømprisportalen

En del har gått inn i slike avtaler etter å ha brukt Forbrukerrådets strømprisportal strømprisportal Strømpris.no. Det er en tjeneste som gir forbrukerne oversikten over alle strømavtaler fra alle selskap som selger strøm til private kunder.

Men Forbrukerrådet har nylig endret portalen slik at det skal være enklere for forbrukerne å styre unna kortvarige kampanjepriser – og finne tilbud som gir den beste prisen over lengre sikt.

- Det er godt nytt for dem som vil bytte leverandør. For nå har det blitt enklere å styre unna avtaler som på sikt ikke er så rimelige som de først så ut til, påpeker Haug.

Be om priskvittering

Forbrukerrådets Hilde Uthaug, som er nettansvarlig for Strømpris.no, forklarer at det kommer tydelig fram hvilke tilbud som blir definert som kampanjer. Det er også enkelt å søke seg fram til å se hva prisen på et aktuelt tilbud blir etter for eksempel en eller to måneder.

- Men husk å sjekke vilkårene til tilbudene du vurderer. Sjekk at de gjelder for deg, og at de ikke krever at du for eksempel er medlem i en forening eller et boligbyggelag, råder hun.

Og når du så har funnet en leverandør og et tilbud du vil slå til på, bør du be Strømpris.no-tjenesten om å gi deg en priskvittering på tilbudet, slik at du har skriftlig informasjon som dokumenterer hva du sier ja til.

- For til sjuende og sist må du kontakte selskapet for å få byttet strømleverandør – og dersom du da har skriftlig priskvittering, kan du dobbeltsjekke at du får akkurat det tilbudet du hadde tenkt deg, understreker Uthaug.

- Ikke kjøp strøm fra selgere på gata

For å hjelpe forbrukerne ytterligere, har Forbrukertilsynet laget en liste med råd for hvordan velge rett strømselskap.

- Det ene punktet er å ikke kjøpe strøm fra telefonselgere, eller fra selgere som du treffer på gata eller på døra. Disse avtalene er gjerne dyrere enn dem du finner på internett, og har ofte bindingstid og høye oppsigelsesgebyr, forklarer den juridiske direktøren.

Dessuten bør du styrene unna avtaler der du betaler for strømmen på forskudd, mener han.

- Og så bør du ha i mente at noen leverandører krever eFaktura og eller avtalegiro for at du skal få den billigste prisen, sier Haug.