— En stor andel norske foreldre er bekymret for alkoholvanene til sine barns besteforeldre, sier Kari Randen, daglig leder i alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL.

Foreldre.no har fått eksklusiv tilgang til resultatet fra en ny undersøkelse utført av Ipsos-MMI for AV-OG-TIL i oktober 2014. I denne undersøkelsen svarer 10 prosent at de har opplevd alkoholbruken til sine barns besteforeldre som problematisk.

14 prosent svarer at de har opplevd at besteforeldre har drukket seg beruset med barnebarna til stede.

— Dette er høye tall. Det bryter veldig med bildet av besteforeldre som trygge, gode og stabile mennesker i barnas liv. Bak disse tallene skjuler det seg mange barn som har opplevd at bestemor eller bestefar forandrer seg på en måte som kan være vanskelig å forstå, sier Kari Randen.

Det er ikke noe problem å drikke vin til maten med barna til stede, så lenge du stopper ved et glass, mener ekspertene.

De eldste drikker mest

Britt Slagsvold er forsker i Nova (Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring).

Hennes analyser kan bekrefte at besteforeldregenerasjonen i stadig økende grad holder barnebarna i den ene hånden og vinglasset i den andre.

En undersøkelse om alkoholvaner utført av Nova viser at besteforeldre-generasjonen er den gruppen med aller høyest alkoholkonsum, dersom man ser bort fra unge under 25. — Fire ganger så mange kvinner i alderen 50 til 70 år svarer at de drikker minst en halvflaske vin minst 2-3 ganger i uka, som kvinner i deres døtres generasjon, påpeker Slagsvold.

Med andre ord: Det er fire ganger så stor sannsynlighet for at bestemor drikker mye, som for at mamma gjør det.

— Det er tankevekkende. Vi har ikke funnet noen klare årsaker til hvorfor det er slik, men det kan være at dagens besteforeldregenerasjon er mer nytelsesorientert, og unner seg mer og mer. Alkohol er blitt mye lettere tilgjengelig og mer akseptabelt, sier Slagsvold.

- Snakk om det på forhånd

Desember er den måneden der alkoholforbruket i Norge er på sitt høyeste. Det er også den måneden vi er mest familieorientert, og tilbringer mer tid enn ellers sammen. Det kan fort bli en kruttønne dersom barn og foreldre opplever at besteforeldrenes alkoholforbruk skaper ubehag.

— Det aller beste er å snakke om det på forhånd, slik at man blir enige om hvilke forventninger man har til alkoholforbruk når familien er samlet. Ikke alle juletradisjoner er gode, og det er viktig at de voksne snakker sammen om hvordan de vil at feiringen skal oppleves for barna, sier Kari Randen i AV-OG-TIL.

Men akkurat det å snakke om alkoholforbruk er for mange en vanskelig øvelse. Særlig hvis det gjelder egne foreldre eller svigerforeldre.

— Mange synes det er veldig vanskelig å snakke om alkohol, spesielt med foreldrene sine. Alkoholforbruk oppfattes i stor grad som en privatsak, og det at man har et nært forhold gjør det også mye vanskeligere å si fra, sier Randen.

- Se det fra barnas perspektiv

Hennes råd er å rette fokuset mot hvordan man vil at barna skal oppleve julefeiringen, og ikke mot besteforeldrenes generelle alkoholforbruk.

— Både foreldre og besteforeldre ønsker at julefeiringen skal være fin også for de små. Hvis man holder frem dette perspektivet, blir det kanskje lettere å si fra - og lettere å ta til seg budskapet, sier hun.

I tillegg kan man forsøke å finne anledninger til å være sammen der det ikke er naturlig å drikke alkohol.

— Det er mange måter å være sammen på. Det er for eksempel ikke like naturlig å ta med seg konjakk i akebakken, poengterer hun.

Vin eller brus? 5 råd for godt alkovett:

  • Bestem på forhånd om - og hvor mye - du vil drikke når barna er tilstede.

  • Barn merker endringer i oppførsel tidligere enn vi tror. Drikk derfor litt mindre enn du selv vurderer som greit.

  • Sørg for at det er flere anledninger i løpet av ferien uten alkohol enn med.

  • Bli ikke beruset når du er sammen med barn. Barn og fyll er aldri greit.

  • Ser du et barn som har det vanskelig på grunn av andre voksnes alkoholbruk, så ta kontakt med barnet og tilby trygghet

AV-OG-TIL:

Organisasjon som ønsker fokus på alkovett.

Vil redusere de negative følgene av alkoholbruk i samfunnet og gjøre hverdagen tryggere for alle.

AV-OG-TIL jobber ikke for at man skal slutte å drikke alkohol, men at vi skal redusere alkoholbruken der det kan være farlig eller gå ut over andre.

Bak AV-OG-TIL står 48 frivillige organisasjoner, politiske partier, offentlige virksomheter og fagforbund som støtter arbeidet for alkovett. Styret i AV-OG-TIL er satt sammen slik at medlemsorganisasjonenes ulike områder er representert.

Kilde: AV-OG-TIL

Artikkelen er skrevet av og publisert på klikk.no