Vi reiste til familiegiganten Serfaus-Fiss-Laden. Her kommer en guide til de rette destinasjonene.

— Høyre. Venstre. Hold på knærne. Se på meg.

Margaretha Slåtto roper instruksjoner på tysk og ser seg over skulderen der hun veileder en langt fra snorrett rekke med små skikjørere. Gjengen snor seg sammen med flere grupper av samme kaliber nedover en av de mange barnebakkene i Fiss.

Som en del av trioen Serfaus-Fiss-Ladis, tre små landsbyer i øvre del av Inndalen i Østerrike som markedsfører seg under samme fane, har destinasjonen flere ganger blitt kåret til en av Alpenes beste skisteder for familier.

Margaretha Slåtto er derimot fra Ål og en av 350 skiinstruktører med variert nasjonalitet som jobber her i vintersesongen. Bare i Fiss, hvor hun har base som instruktør, går over 22.000 barn på skiskole hver sesong.

— Området her er kanskje ikke så kjent blant nordmenn, men blant nederlendere og tyskere er det en favoritt. Det er et enormt fokus på det, og alt er gjennomtenkt i forhold til barnefamilier. Ikke bare i bakkene, men også alt utenfor. Fra skidepotet, aktivitetssentre og egne restauranter for barn, til barnehager og pass når de voksne vil på ski alene, sier Slåtto.

Reise med barn? Sjekk hva denne familien gjorde:

SMÅ SKILØPERE: Mange vil nok vente med alpeturen til barna er seks år, men i Serfaus-Fiss-Ladis er også store områder av skisenteret tilrettelagt for de aller minste støvlene. En stor base med instruktører fra forskjellige land eliminerer ofte språkutfordringer. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

Mange muligheter

Hun forteller også at de fleste familier kommer år etter år og gjerne vil ha samme instruktører i skibakkene mellom fjellkjedene Samnaun og Ötztal i Tyrol.

For oss nordmenn er det likevel ikke stor tradisjon på å reise sørover på familieferie. Til tross for at mange europeiske destinasjoner kan konkurrere både i pris og kvalitet med norske alpinanlegg.

— Det er egentlig litt rart, men vi nordmenn reiser helst alene eller i grupper med andre voksne på skiferier til Alpene. Det er ikke så mange som tar med seg barna, sier forfatter og journalist Eivind Eidslott.

SKISTUE: Norske skistuer kommer til kort sett i forhold til standarden på både mat og fasiliteter på mange alpedestinasjoner. Her fra Zirbenhutte i Serfaus. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
PRAKTISK: Skihotellet i Fiss kostet ti millioner euro å bygge og er unikt i sitt slag. En praktisk og god løsning rett ved heisen for å slippe å ta med skiutstyr hjem til hotellet. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

Trebarnsfaren har flere ganger tatt med seg familien til Alpene på skiferie og skriver blant annet om opplevelsene i sin nyeste bok «Fjellbarnas Favoritter».

— Opplevelsen og reisen er et lite eventyr, og det trenger ikke være så dyrt som man tror. Når man først har lyst, bør man bare reise. Det er flere steder som egner seg for både store og små skikjørere. De fleste alpedestinasjoner har også tilbud for både medium og mindre erfarne skikjørere, sier Eidslott.

Han tipser om å ta med eget utstyr, da leieutstyr ikke alltid er like bra nede på kontinentet. Dessuten er det greit å ha i mente at man må ha med alt utstyr man bruker hjemme, inkludert hjelm. I Alpene treffer man både flinkere og dårligere skikjørere enn i Norge. Ryggskinne på barna og hjelm, er et minimum, mener han.

— Også vil man finne bosted så nære bakken som mulig. Ski inn/out gir mye mindre logistikk hver dag. Med barn vil man helst bare velte ut i løypene på morgenen.

Her får du fantastisk, fartsfylt skikjøring:

FRIKJØRING: Bakkene i området byr også på spenning for voksne, med egne frikjøringsområder for deg som vil kjøre løssnø. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

Solrike dager

Han får følge av Kjetil Hugin, som har laget Skirapport på P4 i snart 20 år.

— Å ta med barna i bakken er det aller hyggeligste vi gjør sammen som en familie, og en familietur til Alpene vil sannsynligvis bli den ferien man ser tilbake på med mest glede, sier Hugin.

Hver vinter reiser han fra skisted til skisted for å rapportere om føreforhold. Ofte med sine barn på ni og tolv år som har stått på ski siden de kunne gå. Han legger vekt på at barna bør ha litt erfaring i bakken før man reiser til utlandet.

— Alpetur koster og er ikke noe du gjør for ofte, så jeg ville sørget for at barna har en del timer på ski for å få best mulig utbytte av ferien. Heldigvis er heissystemene generelt veldig gode med gondoler, varme i setene på stolheisene og mange muligheter til å hvile små ben underveis. Den kanskje største fordelen for de minste i Alpene, er klimaet med solrike og varme dager selv i starten av sesongen. Dette gjør at både store og små holder mye lenger, sier han.

Se denne listen:

SIKKERHET: Husk å utstyr barna med riktig sikkerhetsutstyr. I Alpene treffer du folk som er både dårligere og bedre enn den gjennomsnittelige nordmann på ski. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
PUDDER: Det er også muligheter for voksne å nyte skituren til Serfaus-Fiss-Ladis. Flott utsikt over Tyrol og pudder finnes det mye av.  Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

De aller minste?

Hugin mener også det er en god idé å planlegg dagene og ha et mål med skituren. Se på kartet og bestem hvilken fjellhytte du skal ta med barna til for å spise lunsj. Selv om man bare kjører grønne og blå bakker er det ofte mulig å kjøre nye bakker hele dagen.

Ansvarlig redaktør i skibladet Fri Flyt, Erlend Sande, har barn på fire og syv år. Han planlegger å vente til minstemann er seks år før den første alpeturen.

— Alpene har spektakulære fjell og masse høydemeter som vi voksne gleder oss over. Men du har ikke bruk for de store fjellsidene og alle høydemeterne når du skal lære barn å kjøre på ski.

— Norske skisentre, hvor du parkerer i bakken og tar heisen rett opp er kanskje et bedre alternativ for dem. Snøen er også gjerne oftere tørrere og mer stabil over lengre tid her hjemme. Men for alle som har lært seg kunsten å kjøre på ski, er det fantastisk å komme til Alpene, sier Sande.

Her er det alltid fullt party:

EKSTRA SERVICE: Flere hundre skiinstruktører er på jobb i Serfaus-Fiss-Ladis i vintersesongen. Mange spesiealiserer seg på de aller minste Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

Plogemaskin og gourmet

Tilbake ved bakkene i Fiss står en svensk mor og sønn på fem år og måper like høyt. De har akkurat kommet ut av det nybygde skidepotet som ser mer ut som garderobene i en fancy svømmehall, enn et sted hvor man oppbevarer skiutstyr over natten.

Med hårfønere og speil mellom skapene og vegg til vegg tepper, ser det ut som investeringen på ti millioner euro i 2014 imponerer.

— Det er jo fantastisk bra å ha med barna her. Området er utrolig tilrettelagt og ikke for stort og uoversiktlig. Det er første gang vi har med barn til Alpene, og sønnen min har fått undervisning av en svensk skilærer. Noe som var viktig for oss. Dessuten er det relativt billig her og matstandarden er utrolig høy, sier Malin Tångefjord Basse.

SIKKERHET: Husk å utstyr barna med riktig sikkerhetsutstyr. I Alpene treffer du folk som er både dårligere og bedre enn den gjennomsnittelige nordmann på ski. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

Syv alpefavoritter for familieferie:

Bad Gastein, Østerrike

Bad Gastein er et bra valg også for de minste, med et godt utvalg blå og grønne bakker. Her er det også store, avgrensede områder for barna, og selvsagt barnepass om de voksne vil ha tid for seg selv i bakken.

Dessuten er badeannlegget Felsentherme med varmt kildevann en soleklar vinner om man trenger en hviledag. Husk også å legg inn en middag på Bellevue Alm. Her kjører dere stolheis opp i bakken om kvelden, spiser fondue-middag, og aker kjelke tilbake til hotellet etterpå.

Saalbach, Østerrike

Hovedgata i Saalbach er bilfri og blant de hyggeligste i Østerrike. Heissystemet er velutbygget og det er stolheiser med varme i setene selv i bakkene for de minste. Med nesten 300 kilometer preparert bakke er det garantert noe for enhver smak. Trenger du en dag uten ski på bena er det også et stort klatresenter i Saalbach.

Wengen, Sveits

Wengen er kanskje den aller koseligste alpebyen. Det er litt kronglete å komme hit, og man må kjøre tog opp til byen, men reisen er en del av opplevelsen.

Selve Wengen er bilfri med snøtunge trær og frisk alpeluft. Europas høyeste togbane tar dere opp til Jungfraujoch, 3454 meter over havet, og er en fantastisk opplevelse. Det er også et godt utgangspunkt for utforsking av de mange nære og gode skidestiansjonene i Grindelwald.

AFTERSKI: Det finnes «apres ski» i Serfaus også, men du finner bedre varianter på andre alpedestinasjoner. Dette er et sted du reiser for barnas skyld. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

Cervinia, Italia

Med skikjøring ved foten av Matterhorn har dere skikkelig fjellfølelse – hele tiden. Cervinia ligger også så høyt at det er garantert god snø både sent og tidlig i sesongen.

Et av barneområdene i Cervinia ligger 2500 meter over havet. Heissystemet henger sammen med heisene i Zermatt, men i Sveits er det mye dyrere. Også er maten i de italienske alpene en vinner, både for store og små.

Val Gardena, Italia

Med Sella Ronda har Val Gardena kanskje den flotteste alpine dagsturen for familier i Alpene. Her bruker dere hele dagen på kjøre rundt de karakteristiske rosafargede fjellene i Dolomittene. Dere er også innom kjente skisteder som Cortina, Arabba og Alta Badia i løpet av dagen.

Turen er på drøye fire mil og byr på store naturopplevelser. Dagen etter kan du ta samme turen, bare motsatt vei, og kjøre helt nye bakker. Cortina er også en bra base med fortryllende stemning.

Megeve, Frankrike

Naboen til det mer kjente skistedet Chamonix er enormt og godt tilrettelagt for barna. Det ligger også kun 45 minutter fra flyplassen i Geneve og kommer ofte i skyggen av det mer dramatiske Chamonix.

I tillegg til å være barneorientert, vil det for skiglade nordmenn være som Stranda, Hemsedal og Trysil på én gang. Det er også enkelt med en dagstur til Chamonix med familien.

Serre Chevalier, Frankrike

Den franske destinasjonen dekker det meste innen alpint og har siden 2008 hatt merket «Famille Plus» for å være meget godt egnet for barn. Variasjonen i terreng og bakker byr på noe for hele familien, samtidig som skiskoler og barneparker er moderne og gjennomtenkte.

Kilder: Kjetil Hugin, Eivind Eidslott og Erlend Sande

Flere charterbyråer kjører pakketurer til disse destinasjonene. Sjekk blant annet www.langley.eu.no, www.slopetrotter.no, www.sportreiser.no, www.lionalpin.no, www.alpereiser.no og www.nortlander.no.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Få mer til reiser med barn: