Øygruppene ligger utenfor den indonesiske øya Sumatra, i nærheten av jordskjelvets episenter. Fem landsbyer ble feid på havet av flodbølgene, forteller tjenestemannen G. C. Gupta til nyhetsbyrået AFP mandag. Også en indisk militær flybase skal ha blitt tatt av de enorme bølgene, og over 100 soldater og familiemedlemmer fryktes omkommet.Mange av innbyggerne på øyene tilhører forskjellige urbefolkningsgrupper med levesett som har forblitt mer eller mindre uendret i flere århundrer. Indiske myndigheter har i mange år forsøkt å skjerme samfunnene her fra omverdenen, for å gi innbyggerne muligheten til å beholde sin kultur.

Mangelen på infrastruktur og moderne utstyr gjør det imidlertid vanskelig raskt å finne ut hvor store ødeleggelser flodbølgene og jordskjelvene har forårsaket.

— Landsbyene er spredt over hele området, og det er 30.000 mennesker som ikke er blitt gjort rede for. Noen kan ha flyktet inn i jungelen eller blitt skyldt på havet, sier Gupta.

Utenriksminister Jan Petersen (H) opplyste på en pressekonferanse mandag at det trolig befinner seg nordmenn på de to øygruppene, men det er usikkert hvor mange personer det er snakk om. (©NTB)