— Det første tilfellet av kugalskap (BSE) er i dag påvist i Sverige, heter det i en kunngjøring fra EU-kommisjonen. Analyser av prøver tatt av en tolv år gammel ku i Västerås-området nordvest for Stockholm, etterlater ingen tvil.

— Det er trist at Sverige nå har fått sitt første tilfelle av BSE. Men jeg vil understreke at det ikke er noen risiko ved å spise svensk kjøtt, sier jordbruksminister Ann-Christin Nykvist.

— Vi er det eneste land (i EU) som hittil ikke hadde hatt noe tilfelle av BSE, sier hun til Sveriges Radios Eko-redaksjon.

Området rundt gården der kua befant seg har vært avsperret siden mistanken ble vakt, og svenske veterinærmyndigheter tar ingen sjanser.

— Veldig rart- Men når vi ser på gården kua kommer fra, virker det veldig rart. Vi har ikke sett noen risikofaktorer, det er en veldrevet gård, og de har ikke gjort noen feil med fôringen av dyrene sine, sa sjefen for det svenske jordbruksdirektoratets avdeling for smittevern, Robert ter Horst tidligere i uka.

Det svenske Statens Veterinärmedicinska Anstalt fant under omfattende testing i årene fra 2001 til 2003 ti tegn til BSE, men alle disse tilfellene viste seg å være falsk alarm.

Verken i 2004 eller 2005 dukket det opp noen tilfelle av mistanke om BSE i Sverige.

Smittet for ti år siden? Det svenske jordbruksdirektoratet skriver i en pressemelding at den syke kua trolig ble smittet for ti år siden. Den gangen var det ikke så strenge sikkerhetsrutiner i Sverige.

— At Sverige skulle få et BSE-tilfelle er beklagelig, men tross alt ikke helt uventet, sier Leif Denneberg, som er sjefveterinær i det svenske jordbruksdirektoratet.

Smitte via fôr Ifølge direktoratet er det ingen grunn til å tro at yngre dyr på den aktuelle gården er smittet. BSE smittar via for som inneholder infisert kjøtt- og beinmel, og ikke gjennom direktekontakt mellom dyr.

Mennesker som spiser kjøtt fra smittede dyr, risikerer å utvikle den dødelige hjernelidelsen Creutzfeldt-Jakobs sykdom.

BSE ble påvist hos storfe i Storbritannia i 1986, og på 1990-tallet utviklet kugalskapen seg til en skandale der EU forbød all eksport av storfekjøtt fra øyriket.

Flere landEU-forbudet ble opphevet i 1999, men Frankrike opprettholdt sitt nasjonale forbud til høsten 2002. Det er også konstatert tilfelle av BSE ved storfe i Danmark, Nederland, Canada og USA, mens Norge hittil ikke har vært berørt.

På verdensbasis er rundt 175 mennesker til nå rammet av den varianten av Creutzfeldt-Jakobs sykdom (vCJD) som knyttes til BSE. (©NTB)