Reisefølget fra Øvrebø og Åseral ventet torsdag på at orkanen skulle treffe hotellet og byen deres Fort Lauderdal på østkysten av Florida. På bildet Anders, Ola Jørgen, Thomas Bakkan, Ingrid Bakkan, Anne Karin H. Bakkan og Nils Olaf Bakkan, Nina Skeibrok og Cecilie Verdal. Foto: Privat

MIAMI: Selv om Matthew har svekket seg noe, forventer USAs orkansenter (NHC) at den fortsatt vil være av orkanstyrke når den treffer Florida-kysten. Det er den sterkeste stormen som har truet Atlanterhavskysten på over ti år, skriver nyhetsbyrået AP.

— Ser overraskende gret ut. Strømmen gikk hos oss i går kveld, men kom tilbake i løpet av natta. Mye vind og regn, men tror ikke det kan være de store ødeleggelsene. Stormen tok en litt annen retning en de som først var betegnet. Den dreide mot øst rett før den skulle treffe Miami, derfor føltes dette bare som en liten høst storm. Håper og tror at denne dagen blir tilnærmet normal, skriver Lene Røstad til Fædrelandsvennen. Hun oppholder seg i Florida og regner med at det sikkert blir en rolig dag.

— Alle amerikanere har jo handlet inn mat for minst ei uke, bemerker hun med et smil.

Kraftig vind

Harald Andreas Thorsen fra Kristiansand er i Martin county ved Palm City.

— Det var en bråkete natt med storm! Min kone hørte at vinduene nesten kom inn. Det sto på i hele natt, og det verste er nok forbi. Det er enda noe vindkast, men det hele gikk bedre enn forventet, forteller han til Fædrelandsvennen.

Nils Olav Bakkan fra Øvrebø, som også er i Florida, forteller at de har hatt en lang våkenatt.

— Nå setter jeg meg i bilen snart og skal kjøre ut til kysten for å se. Her vi bor har vi bare små skader, forteller han.

Nedjustert

En nedjustering til kategori 3 betyr at på sitt sterkeste kan vindstyrken nå opp i over 40 meter per sekund.

USAs president Barack Obama har erklært unntakstilstand i delstatene Georgia, South Carolina og Florida.

Til sammen har over 2 millioner mennesker fått ordre om å evakuere, og av dem befinner 1,5 millioner seg i Florida.

Matthew forårsaket katastrofale skader i Haiti. 339 mennesker er bekreftet omkommet, og det ventes at dødstallet vil stige.

Da orkanen beveget seg nordover torsdag kveld, holdt senteret seg om lag 160 kilometer utenfor Sør-Florida. De 4,4 millioner innbyggerne i Miami og Fort Lauderdale slapp dermed unna de kraftigste kastene.

Likevel har uværet ført med seg problemer. Over 60.000 boliger og næringsbygg er uten strøm og i Vero Beach i Florida er gatene delvis dekket av vann.

Beveger seg nordover

Det er ventet at orkanen for alvor vil nærme seg land fredag morgen lokal tid (litt utpå dagen norsk tid).

Ifølge USAs orkansenter (NHC) vil Matthew trolig først trekke inn over Palm Beach County i Florida før den beveger seg nordover gjennom Cape Canaveral og Jacksonville i løpet av de påfølgende tolv timene.

Her herjer stormen i Melbourne, Florida. Foto: REUTERS/Henry Romero

Deretter er det ventet at den vil sveipe over kysten i delstatene Georgia og South Carolina i løpet av helgen, før den muligens fortsetter tilbake til Florida i svekket form i neste uke.

Unntakstilstand

På en pressekonferanse torsdag sa Florida-Guvernør Rick Scott at «denne stormen vil drepe deg» og ba folk om å ikke ta sjanser.

– Denne stormen er et monster. Jeg vil at alle skal overleve dette. Vi kan gjenoppbygge boliger. Vi kan gjenoppbygge bedrifter. Men vi kan ikke gjenoppbygge et liv, sa Scott.

USAs president Barack Obama har erklært unntakstilstand i delstatene Georgia, South Carolina og Miami. Til sammen har over 2 millioner mennesker fått ordre om å evakuere, og av dem befinner 1,5 millioner seg i Florida.

Ble på det sterkeste oppfordret til å evakuere

Lukene skalkes og sandsekker legges klare foran dører. Da familien Brandsdal forlot Fort Lauderdale så byen nærmest ut som en spøkelsesby. Foto: Privat

Fædrelandsvennen var torsdag kveld i dialog med flere Sørlendinger i i Florida. Blant annet kunne netthandel-gründer, Einar Øgrey Brandsdal opplyse om at han og familien har evakuert feriestedet sitt i Fort Lauderdal i Florida.— Vi tenkte først vi skulle bli værende, men ble på det sterkeste oppfordret til å ta oss over til vestkysten av Florida, fortalte han til Fædrelandsvennen torsdag kveld.

Les også:

Før familien på fem kjørte videre vestover til Naples, lukket de vinduslemmer og ryddet inn absolutt alle løse gjenstander.

— Før vi bestemte oss for å dra var det rene unttakstilstanden i byen. Folk hamstret mat og drikke, sa Brandsdal.

- Ikke noe gøy

Fædrelandsvennen var også i kontakt med et reisefølge fra Øvrebø. De var torsdag kveld værfaste i Fort Lauderdale.

— Vi har forsøkt å få tak i hoteller vestover, men alt er fullt. Hotellet vi bor på nå ligger åtte kilometer fra sjøen og de sier at vi vil være trygge her. Det er likevel ikke noe gøy, og det er ikke fritt for at vi er nervøse, sa Nils Olaf Bakkan.

De frykter at de ikke skal komme seg på det planlagte cruiset fra Miami på fredag.

Fulle tilfluktsrom

I løpet av onsdagen ble tilfluktsrommene langs kysten fylt opp av tusenvis av værflyktninger. Flere steder er kapasiteten sprengt og folk ble avvist i døren.

– Folk begynte å komme i går ettermiddag. Vi gir dem sikkerhet, elektrisitet og mat, sier rektor Clay Carmichael på Pedro Menendez High School i strandbyen St. Augustine i Florida.

Skolen har åpnet den stormsikre basketballhallen og innlosjert 500 personer som skal sove på matter gulvet.

– Ikke den perfekte ferien, men de behandler oss fint, sier 86 år gamle Maria Maldonando fra Puerto Rico som har reist til Florida for å delta i dåpen til tippoldebarnet.

Over 280 døde

Før Matthew nådde USA førte den til katastrofale ødeleggelser i Haiti. Minst 280 mennesker har mistet livet og flere hundre boliger er ødelagt.

Byen Jeremie nærmest lagt i grus etter den voldsomme orkanen.

– Det er komplett ødeleggelse her. Over 80 prosent av bygningene er borte. Telefonnettet er nede. Elektrisiteten er borte. Området er fullstendig isolert, og alle er i ferd med å gå tomme for mat og penger, har CAREs landdirektør, Jean-Michel Vigreux, opplyst.