KISANGANI: Mobila, som er blitt omtalt som «machetemannen», er verken blitt avhørt tidligere eller fått sin versjon av det han opplevde lagt fram for retten.

Moland og French har hele tiden hevdet at de ble overfalt av væpnede banditter da sjåføren deres, Abedi Kasongo, ble drept. French fortalte i avhør 15. mai at det falt seks skudd og at de måtte flykte for livet. I en artikkel i Dagbladet 25. august forteller de to nordmennene om fem skudd.

— Hørte tre skudd

Mobilas versjon av det som skjedde skiller seg fra nordmennenes forklaring.

— Jeg hørte tre skudd. Like etter så jeg bilen spinne av gårde i rasende fart, sier 68-åringen til VG.

Han satt i hytta si om lag 10 meter fra åstedet da skuddene falt.

— Etter at bilen hadde kjørt, kom en ung mann løpende hysterisk mot hytta mi og ropte at to hvite menn hadde skutt sjåføren deres. Han visste ikke hvorfor de hadde skutt og fryktet at han selv ville bli drept, forteller Mobila.

Han gikk deretter ned til veien og så med en gang en mann ligge død på bakken. Mannen var blitt drept av et skudd gjennom hodet, og det lå tre tomme tomhylser på bakken, ifølge Mobila.

Møtte passasjerene ved bilen

De to kongoleserne Ayila Kepo og Kasimu Aradjabu som var med som passasjerer har begge forklart at det falt tre skudd. Begge vitnet under rettssaken.

I et intervju med Dagbladet 12. august fortalte Kepo at han møtte en eldre mann ved bilen, etter å ha gjemt seg i jungelen. Kongoleserne har fortalt at de med nød og neppe klarte å flykte fra nordmennene etter at de hadde drept sjåføren.

— Jeg fikk gåsehud. Nå kommer han for å ta meg, tenkte jeg. Men det var bare en gammel mann som sier han hørte tre skudd og lurer på hva som hendte, fortalte Kepo.

Moland og Frenchs advokat, Morten Furuholmen, mener at Mobilas forklaring ikke motstrider nordmennenes forklaring på noen vesentlige punkter.