KRISTIANSAND: — Dette er det beste programmet vi har hatt på mange år. Jeg tar av meg hatten for alle ressurspersonene som har sagt ja til å bidra. Det er tydelig at mange mener dette er en viktig festival, sier festivalsjef Svein Inge Olsen.

Kris Kristofferson kommer i år tilbake til Protesfestivalen. Foto: Kjartan Bjelland

Slagordet eller hovedtemaet for årets festival er «Ingen lenker er sterkere enn trangen til frihet.» Den formuleringen er det Kris Kristofferson som er opphavet til. Den amerikanske countrysangeren, låtskriveren og skuespilleren deltar under årets Protesfestival, der han også får utdelt Erik Byes minnepris.Artisten som nylig fylte 80 år, har tette bånd til Protesfestivalen. På bursdagen sin i 2004 holdt han en støttekonsert til inntekt for festivalen som var havnet i økonomisk uføre.

Flere scener

Årets festivaluke er 5.-11. september. Arrangementene er blant annet lagt til utestedene Håndverkeren og Kick i Kristiansand, men det blir også foredrag og debatter i blant annet menighetsbygg.

Etter utdelingen av minneprisen på festivalens første dag, blir det stor konsert med Kris Kristoffersen, hans landsmann Eric Andersen, Rune Rudberg, Bjøro Håland, Arly Karlsen og Vidar Frøysnes. I løpet av uka blir det flere debatter, med tema som ulikhet, borgerlønn, religion — terrorismens mor?, skam og åndshøvdinger.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) får ordet under årets Protestfestival. Foto: Dan P. Neergaard

Inn til "fiffen"

— På lørdagen flytter vi inn til fiffen i Klubben, der skal blant annet et knippe utlendinger skal fortelle hvordan de ser på oss nordmenn. Vi topper dagen og kanskje hele uka når vi slipper til fire kontroversielle personer. Urokråkene som får låne mikrofonen er redaktør Vebjørn Selbekk i Dagen, innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug, politisk aktivist Hege Storhaug og Fritt Ord-vinner Nina Karin Monsen.

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Protest for 17. gang

Protestfestivalen så dagens lys sommeren 2000, og har blitt arrangert hvert år siden. I år som flere ganger tidligere er det økonomien som er den største utfordringen.

— Selv om artister og foredragsholdere stiller opp uten honorarer, må vi ha penger til reise, overnatting og markedsføring. Vi har i år også mistet statstilskuddet. Budsjettet er ikke på mer enn 1,6 millioner kroner, men når regninger må forhåndsbetales er det nødvendig med bankgaranti eller kassakreditt. Det må bare ordnes, sier Svein Inge Olsen.