I sommer ble nettspillet Pokémon Go lansert og det har medført en aldri så liten revolusjon i spillmarkedet — og kanskje også godt nytt for folkehelsen?

Fysisk inaktivitet har blitt omtalt som en av de største folkehelseutfordringer i det 21. århundre. Det er blant annet vist at det å være i dårlig fysisk form medfører en større sykdomsrisiko enn overvekt, diabetes type 2 og høyt blodtrykk til sammen. Ifølge Helsedirektoratet er kun halvparten av landets 15-åringer tilstrekkelig fysisk aktive i henhold til anbefalingene om en times daglig aktivitet for barn/unge. For den voksne befolkning er tallene heller ikke oppløftende; kun en av tre beveger seg i henhold til anbefalingene om minst 150 minutter med moderat intensiv fysisk aktivitet eller 75 minutter med høy intensiv fysisk aktivitet per uke. Ikke nok med at vi beveger oss for lite, vi sitter også for mye stille. Norske 15-åringer tilbringer i gjennomsnitt ca. 70 % av våken tid stillesittende. Tilsvarende tall for voksne er 62 %. Voksne sitter dermed i gjennomsnitt 37 minutter av hver time og en viktig årsak til stillesittingen er skjermbruk som PC, nettbrett og mobil.

Øke aktivitetsnivået

MONICA KLUNGLAND TORSTVEIT

Mange og gode tiltak er iverksatt for å øke aktivitetsnivået i befolkningen; f.eks fokus på fysisk aktivitet i barnehage og skole, treningsgrupper i bedrifter, stadig nye tilbud på landets treningssentre, aktivitetstilbud i nærmiljøet som lysløyper, Tufteparker, svømmehaller og skateparker samt egne trimgrupper for foreldre i barselpermisjon, for seniorer og for personer utenfor arbeidslivet. Slike tiltak har helt klart nytteverdi for den enkelte og for samfunnet generelt, men dessverre ser det ikke ut til å være nok.

I helgen gjorde jeg interessante observasjoner på Bystranda i Kristiansand. Samme observasjoner har jeg gjort i Markensgate, på Universitetet i Agder, i Dyreparken og i nærområdet der vi bor. Det myldret av mennesker som var fysisk aktive — utendørs!

Det myldret av mennesker som var fysisk aktive - utendørs!

Unge, voksne, eldre, begge kjønn og hele spekteret av vektkategorier. Alle hadde imidlertid en ting til felles; mobiltelefonen! Og de jaktet. Jaktet på små kosedyr-liknende figurer kalt Pokémons. Pokémon Go er et mobilspill der man skal fange virtuelle «monstre» (Pokémons) med en smarttelefon i den virkelige verden. En uke etter lansering var det over 21 millioner spillere i USA og spillet har nå flere brukere enn Instagram og Twitter.

Den perfekte treningsdagbok

Men hva kan et slikt spill gjøre for folkehelsen? Spillet gir en egen statistikk over distansen man beveger seg. Dermed trengs ingen andre duppedingser for å registrere dagens aktivitetsinnsats; den perfekte treningsdagbok med andre ord! Når man finner et såkalt Pokéegg, vil det klekke etter at man har beveget seg et gitt antall km; motivasjon nok for de fleste! De fleste spillere fanger Pokémons til fots eller på sykkel; ideelt for å motivere til aktiv transport. Miljøvennlig er det også! Forskning har vist helsegevinster som redusert stressnivå og færre psykiske problemer av det å være utendørs. Selve sollyset er sentralt for at kroppen kan lage vitamin D, noe vi trenger for et sterkt skjelett, normal muskelfunksjon og immunforsvaret. Hva er vel da bedre enn å bevege seg ute i solen, sammenlignet med å stenge sollyset ute for å sitte inne foran en skjem?

De ville gjerne gå eller løpe lengre! Aller helst sammen med noen andre; venner, ektefellen, barn eller barnebarn.

Tilbake til Bystranda. Jeg snakket med noen om hvor langt de hadde spasert eller jogget; 5 km, 10 km, noen opp i 20 km. Om de var slitne? Tja - men det var jo så moro, så motiverende! De ville gjerne gå eller løpe lengre! Aller helst sammen med noen andre; venner, ektefellen, barn eller barnebarn. Av og til ble de også kjent med noen tidligere ukjente som hadde samme mål og mening med turen. Sosialt med andre ord.

Opp av sofaen

Hvis spill som Pokémon Go, og sannsynligvis en rekke avarter av dette i tiden som kommer, kan føre til at flere, og spesielt ungdom, kommer seg opp av sofaen, reduserer stillesittingen, øker aktivitetsnivået, får mer frisk luft og sollys, er mer sosiale og smiler mer, ja da må jeg også smile. Men er det utelukkende positivt? Det er sannsynlig at også denne form for spill kan ha sine bivirkninger i form av å bli avhengighetsskapende og til tider også trafikkfarlig. Det bør også nevnes at man kan avansere i spillet ved å plassere seg på steder med nærhet til mange Pokémons og dermed ikke oppnå økt fysisk aktivitetsnivå. Kanskje blir mange fort lei og setter seg innendørs igjen. Pokémon Go og tilsvarende spill er neppe den ultimate løsningen for å øke befolkningens aktivitetsnivå, men dersom en spiller med fornuften i behold kan det likevel tenkes at dette er som et kinderegg for folkehelsen. Positivt for tre ting på en gang; fysisk helse, mental helse og sosial helse. Og hvem sier vel nei takk til et kinderegg?