Det britiske bandet rystet musikkbransjen da de la albumet «In rainbows» ut til nedlasting på sine nettsider 10. oktober i 2007, og tilbød den til valgfri pris. Nå har bandet lagt ut enda en ny sang, men denne gangen får du ikke bestemme prisen selv. Anledningen er bandets hyllest til krigsveteranen Harry Patch som nylig døde 111 år gammel. Patch var den siste gjenlevende veteranen fra skyttergravene i første verdenskrig.

Sang

På bandets offisielle nettside skriver Radioheads Thom Yorke om bakgrunnen for innspillingen og teksten.

– Jeg hørte et følelsesladet intervju med ham på Radio4-programmet Today for noen år siden, og måten han snakket om krig på hadde en gjennomgripende påvirkning på meg. Det ble inspirasjonen for en sang vi tilfeldigvis jobbet med noen uker før han døde, skriver Yorke, og legger til at sangen ble spilt inn live.

Yorke sier også at han håper sangen yter veteranen rettferdighet som den siste overlevende.

Penger

Det koster et pund å laste ned sangen, og alle inntektene går til The Royal British Legion. Organisasjonen gir økonomisk støtte til tidligere soldater og deres familier.

– Det ville vært fort gjort for vår generasjon å glemme den sanne grusomheten med krig uten mennesker som Harry til å minne oss om det. Jeg håper vi aldri glemmer, skriver Yorke.

Sangen finner du på denne nettsiden.